U nedjelju otvaranje javne garaže u Opštini Stari Grad

0

Za Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, planirano je otvaranje velike javne garaže i multifunkcionalnog trga preko puta sarajevske Vijećnice. Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad, u razgovoru za Anadolu Agency (AA) uoči svečanog otvaranja najavio je da bi trg mogao nositi ime po Isa-begu Ishakoviću, osnivaču Sarajeva.

Projekat čija je realizacija, prema riječima načelnika Hadžibajrića, od idejnog rješenja do završetka svih radova trajala duže pet godina, donijeće mnogo toga dobrog kako opštini, tako i gradu Sarajevu. Hadžibajrić naglašava da su najveći problemi bili administrativni. Za realizaciju izgradnje javne garaže, ali i još tri kapitalna projekat Opština Stari Grad se zadužila u iznos od 13,3 miliona konvertibilnih maraka (KM) kod Saudijskog fonda za razvoj s kojim je potpisan ugovor 2017. godine.

“Od 2017. pa do kraja 2018. i početka 2019. godine trajala je ta procedura ponovo verifikacije i ovjere preko federalne Vlade, Vijeća ministara i Parlamenta BiH, da bi 25. marta prošle godine zvanično počeli radovi na četiri projekta. Nije samo ova podzemna garaža u pitanju, ona jeste bila najveći projekata sa nekih 6,3 miliona maraka bez PDV-a. S druge strane radili smo kompletnu rekonstrukciju Dom zdravlja ‘Stari Grad’, bukvalno su samo zidovi stari ostali. Sala Osnovne škole ‘Edhem Mulabdić’ i administrativno sjedište Opštine Stari Grad, koja je od 1980. kada je useljenja korištena bez ulaganja. Jer, 1978. se počela praviti ta zgrada, a ‘80. je useljena i do današnjeg dana u nju se bukvalno nije dinara uložilo. Izuzev ustakljavanja poslije agresije na BiH“, priča Hadžibajrić za AA i dodaje:

“Ta četiri projekta su urađena besprijekorno i evo otvaranje će biti za Dan nezavisnosti BiH, 1. marta. Tu na prelijepom trgu, koji smo napravili, koji se prostire na 2.950 kvadrata. Mislim da je to najveći trg ne u gradu Sarajevu, nego u kantonu, koji će se moći koristiti za razne manifestacije u toku godinu. Izdavaće se i komercijalno, a ono što bude od opšteg interesa normalno moći će se davati za korištenje za određene manifestacije koje su od značaja za kanton, za grad, za BiH. Garaža je urađena sa dva nivoa ispod zemlje sa 157 mjesta. Posljednja tehnologija stavljena od protivpožarnih aparata, senzora, parking senzora, rampe, naplatne kućice, sve ono što čini jednu garažu funkcionalnom kako bi se mogao normalno odvijati posao. Nismo gledali tu da improvizujemo stvari“.

Foto: Agencija Anadolija

Načelnik Hadžibajrić naglašava da se što se tiče građevinskog dijela da je objekat urađen izuzetno dobro, posebno zbog činjenice da se išlo duboko u zemlju u blizini rijeke Miljacke. No, veli da su još veći problem predstavljale padinske vode s Trebevića.

Opština Stari Grad po njemu dobija mnogo, bez obzira što su Dom zdravlja i OŠ “Edhem Mulabdić“ u nadležnosti Kantona Sarajevo.

“Ali, ja nisam na to gledao. Dom zdravlja ‘Stari Grad’ je vezan i za opštinu i za građane Opštine Stari Grad, kantona, države BiH, tako isto za naše učenike. Kada smo kretali u ova četiri projekta u dogovoru sa Vijećem, koje je također, dalo saglasnost, mi smo krenuli u njihovu realizaciju. Sama garaža i opština to je nešto što je vezano čisto za opštinu. Mi ćemo imati odavde značajna materijala sredstva, koja ćemo ostvarivati u toku mjeseca, u toku godine. Nadam se, ako ne sto posto, onda sigurno 60 do 70 posto da će ova garaža isplaćivati taj kredit koji smo dobili od Saudijskog fonda. Moram naglasiti da je on dobiven pod izuzetno povoljnim uslovima“, pojašnjava Hadžibajrić.

Ističe da je osim za Stari Grad javna garaža veoma značajna i za grad Sarajevo, odnosno za rješavanje problema saobraćaja u mirovanju.

“Nadam se da će i ostale opštine pribjeći ovoj metodologiji izgradnje, odnosno regulacije saobraćaja u mirovanju. Sarajevo je ‘gladno’ ovakvih objekata. Imamo jako veliki problem sa enormnim borjem vozila. Ne treba zaboraviti da je prije rata na deset sarajevskih opština bilo registrovano oko 44.000 vozila. Sada na devet opština u Kantonu Sarajevu imate 157.000 registrovanih vozila. I to su problemi sa kojima se Sarajevo susreće, jer nemate više kuće ili stana da nema ne jedno vozila, nego po dva vozila“, smatra Hadžibajrić.

Načelnik kaže da će novom javnom garažom do kraja godine upravljati Opština Stari Grad, koja je PDV obveznik. Trenutni opštinski uposlenici biće preraspoređeni da nadziru javnu garažu. Za kasnije Hadžibajrić veli da će vidjeti šta će uraditi, odnosno da li će nastavljati opština upravljati garažom ili će je izdati nekome. Kada je trg u pitanju postoje neki planovi za njegovo uređenje.

“Planovi su da se trg koristi za razne manifestacije od kulturno-umjetničkog značaja kako za opštinu, tako i za Kanton Sarajevo i šire. On će stajati na raspolaganju, moći će iznajmljivati, kao i svaka druga javna površina, kao što na kraju krajeva iznajmljujemo Trg ‘Alije Izetbegovića’. Razmislićemo da li ćemo neki sadržaj osmisliti na samom trgu s obzirom da imamo ogroman prostor. Da li će biti jedna eventualno dvije, ali samo ljetna bašta, bez ikakvog ustakljavanja. Klasične ljetne bašte otvorene, koje bi se koristile u proljetnom i ljetnom periodu“, kazao je Hadžibajrić.

Prvog marta na trgu preko puta Vijećnice biće održana velika zabava povodom realizacije četiri kapitalna projekta Opštine Stari Grad.

“Za Dan nezavisnosti u 12 sati na trgu će biti posebna zabava, gdje su se odazvali jako puno privatnika iz kantona, ali prije svega iz Opštine Stari Grad. Biće pripremljena i jedna veća zakuska za sve građane koji budu došli. S druge strane sa svojim pjesmama nekih 50-ak minuta uveličaće proslavu i Hanka Paldum“, rekao je Hadžibajrić.

Načelnik Hadžibajrić za Anadolu Agency (AA) otkrio je da je već razmišljao o tome koje bi trg mogao nositi ime.

“Vidjećemo da li će to biti Stari Grad, da li će to biti, na kraju krajeva zašto ne Isa-beg Ishaković, utemeljitelj Sarajeva. A, svakako Sarajevo je, da me pogrešno drugi ne razumiju, i krenulo od Careve džamije i sa At Mejdana i tako je nastalo“, zaključio je Hadžibajrić.

Javna garaža imaće i punionicu za električna vozila, koja je instalirana u saradnji sa kompanijom Porsche.

Svečanom otvaranju javne garaže i multifunkcionalnog trga trebala bi prisustvovati i delegacija Saudijskog fonda za razvoj.