U najvećem IPO-u ikad, Aramco skupio 25,6 mlrd dolara

0

Saudijska Arabija upravo je realizovala najveću početnu javnu ponudu dionica (IPO) u istoriji, prikupivši 25,6 milijardi dolara prodajom akcija u divovskoj državnoj naftnoj kompaniji Saudi Aramco. Aramcov IPO, što znači izlazak kompanije na berzu i prodaju jednog dijela njenih dionica, nekoliko je puta najavljivan i odgađan da bi do njega konačno došlo.

Kompanija je prodala 3 milijarde dionica po cijeni od 32 rijala (8,53 dolara) po dionici. To znači da je IPO saudijskog giganta nadmašio vrijednost Alibabinog debija iz 2014. godine, prenosi CNN, navodeći da je kompanija odbila dati komentar.

IPO postavlja vrijednost kompanije Aramco na otprilike 1,7 biliona dolara, što ga čini najvrednijom svjetskom kompanijom čijim se dionicama javno trguje i to ispred Applea čija je vrijednost procijenjena na oko 1,15 biliona dolara.

Najveći IPO ikada

Saudi Aramco je prošlog mjeseca najavio da namjerava prodati oko 1,5% od 200 milijardi dionica. Reuters je javio da bi vrijednost IPO-a mogla porasti na 29,4 milijarde dolara ukoliko bi u prodaji bilo više dionica.

Iako je riječ o najvećem IPO-u ikada, on je ipak ispod početnih očekivanja Saudijske Arabije.

Prvi put najavljena 2016. godine, djelimična privatizacija kompanije trebala je otvoriti vrata novoj eri ekonomske liberalizacije u Saudijskoj Arabiji.

Izlazak na berzu pomogao bi finansiranje plana Vision 2030 koji je prestolonasljednik Mohammed bin Salman pokrenuo kako bi smanjio ovisnost ekonomije o nafti i razvio druge sektore ekonomije pokazujući istovremeno multinacionalnim kompanijama i stranim investitorima da je Saudijska Arabija otvorena za biznis.

Nesigurni međunarodni investitori

Saudijska vlada je u početku namjeravala prodati 5% kompanije prošle godine kako bi prikupila čak 100 milijardi dolara. Plan je bio da se izađe na međunarodna tržišta kao što su New York ili London, kao i Rijad.

Ipak, projekat je odložen usljed zabrinutosti zbog pravnih komplikacija u Sjedinjenim Američkim Državama, sumnje u vrijednost od 2 biliona dolara na koliko je kompaniju procijenio bin Salman, kao i međunarodnog bijesa izazvanog ubistvom novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Dogovor je oživljen početkom ove godine nakon što je Aramco završio uspješnu prodaju međunarodnih obveznica. Međutim međunarodni investitori nisu bili toliko zagrijani za kupovinu Aramcovih akcija, zabrinuti zbog niskih cijena goriva, klimatske krize i geopolitičkih rizika.

Očekuje se da će se Saudijska Arabija osloniti najviše na bogate Saudijce, saosjećajne imovinske fondove i velike kupce kao što je Kina za kupovinu dionica, analizira CNN.

Pomoći će i Aramcova najava isplate godišnje dividende u iznosu od 75 milijardi dolara tokom 2024. godine. Za neke investitore, ovo bi moglo značiti sigurnu isplatu i niži rizik prilikom kupovine dionica.