U Mostaru prezentacija projekta razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede

0

U organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sutra će u Mostaru, biti prezentiran Projekt razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede u Klasteru 5 (READP – Rural Enterprises and Agricultural Development Project). Bosna i Hercegovina je zaključila novi Kreditni sporazum s Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD)  s ciljem finansiranja troškova u okviru osmog IFAD-ovog projekta.

Iz Federalnog ministarstva navode da je glavni cilj Projekta doprinijeti ekonomskom razvoju povećanjem prihoda ruralnih siromašnih domaćinstava uz pomoć poslovih lidera (BIZNIS PLANOVI), te što veće i aktivnije uključivanje siromašnih farmera u uspješne profitabilne i izvorno orjentisane lance vrijednosti (LV). Poseban akcenat je na pomoći siromašnim ženama i mladima iz ruralnih područja, kako bi se u budućnosti što uspješnije uključili u sve projektne aktivnosti koje bi im pomogle pri zapošljavanju i samozapošljavanju.

Projekat se finansira iz sredstava IFAD kredita u ukupnom iznosu od 11.787.000 eura, od čega  Federaciji Bosne i Hercegovine pripada oko 60 posto odobrenih kreditnih sredstava. Otplata kredita je planirana na 18 godina s grace periodom tri godine. Kamata po ovom kreditu je 0,0 posto uz trošak servisiranja kredita od 0,25 posto godišnje.

Ukupna planirana vrijednost Projekta za Federaciju BiH iznosi oko 32,5 miliona KM, a planirani iznos sredstava će se obezbijediti iz IFAD kredita (13.812.463 KM), te učešća Vlade FBiH (4,95 miliona KM) i općina u FBiH (2,76 miliona KM), kao i uz sufinansiranje privatnog sektora (7,6 miliona KM) i krajnjih korisnika (3,3 miliona KM).   

Projekt je efektivan te su se stekli neophodni uslovi za početak provođenja u unaprijed definisanim klasterima i identificiranim dominantnim lancima vrijednosti (LV) na cijelom području FBiH. U toku je i predstavljanje Projekta po klasterima kako bi potencijalni korisnici Projekta dobili neophodne informacije o mogućnostima i kriterijima za njihovo uključenje.

Cilj sutrašnje prezentacije, koja je zakazana s početkom u 13:00 sati (hotel „Mostar“), je da se lokalni akteri s područja Klastera 5, koji obuhvata dio općina u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10, te sve općine u Zapadnohercegovačkom kantonu, kao potencijalni korisnici projekta, informiraju o Projektu. Učesnicima će biti prezentirane informacije o projektnom području, ciljevima i budžetu projekta, te izvorima finansiranja, kao i komponentama/podkomponentama i načinima njihove izvedbe, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.