U Mostaru otvoren 17. FIT Coding Challenge

0

Federalna ministrica obrazovanja i nauke Jasna Duraković prisustvovala je danas svečanom otvaranju 17. FIT Coding Challenge, manifestacije u organizaciji Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Ovaj projekt, koji ima takmičarski karakter, pokrenut je s ciljem poticanja srednjoškolaca i studenata na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke/znanosti.

Ministrica Duraković je u svom obraćanju naglasila značaj ovakvih manifestacija za IT sektor u BiH, te istaknula da je Ministarstvo ponosni pokrovitelj ovog jedinstvenog takmičenja mladih.

– Ovo je izuzetna prilika za studente da pokažu svoje talente u oblastima programiranja, cyber sigurnosti, igara i inovacija – rekla je ministrica Duraković. Dodala je da sudjelovanje u ovakvim takmičenjima pokazuje vrijednost, kreativnost i samosvijest mladih ljudi.

Fakultet informacijskih tehnologija Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, kroz svojih dvadeset godina postojanja, obrazovao je mnoge talentirane kadrove u IT sektoru, što potvrđuje i velika zainteresiranost studenata iz cijele BiH i regiona za upis na ovu instituciju.

– Našoj državi nedostaje IT kadra, te je važno da studenti koji završe školovanje ostanu u BiH i grade bolje društvo za sve nas. Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke će vam biti podrška i u budućnosti – istaknula je ministrica Duraković. Pozvala je učenike i studente da prate raspisivanje javnih poziva Ministarstva, koji će biti objavljeni do kraja mjeseca, te prijave svoje samostalne projekte.

Ministrica je također izrazila zadovoljstvo što je 17. FIT Coding Challenge prilagođen potrebama mladih, omogućavajući im, pored takmičenja, prisustvovanje tribinama i sajmu zapošljavanja, gdje će IT firme predstaviti svoje potrebe na tržištu rada.

Svim učesnicima poželjela je puno uspjeha, te naglasila da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kontinuirano pružati podršku ovoj, kao i drugim značajnim i inspirativnim manifestacijama i događajima, saopćeno je iz ovog ministarstva.