U Mostaru održana konferencija TehnoBiz Meetup

0

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg otvorio je konferenciju TehnoBiz Meetup na teme ”NEXT LEVEL – (re)industrijaliziranje kroz automatiziranje”, koja se održala u Tehnološkom parku INTERA Mostar, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

Svrha Konferencije jeste da se kroz izlaganja vrhunskih stručnjaka iz područja robotike i automatike sudionicima pruži uvid u mogućnosti privrednog razvitka kroz primjenu automatiziranja i robotizacije u proizvodnji, tj. kako podići kvalitet i/ili smanjiti troškove proizvodnje primjenom industrijskih tehnologija, te kako primijeniti automatiziranje u vlastitom preduzeću.

Obraćajući se prisutnima, Herceg je istakao kako je Vlada prepoznala značaj teme i potrebu educiranja o ulozi automatiziranja u industriji, te podržala njezino održavanje.

“Iako oko mnogih pitanja u društvu nismo suglasni, iako imamo brojne prijepore ne samo političke i druge naravi, postoji nešto oko čega se svi slažemo i oko čega nema prijepora. Nama treba reindustrijalizacija, nama trebaju nova radna mjesta, koja će biti utemeljena na znanju i inovacijama. Trebamo snažniji gospodarski održiv rast koji podrazumijeva naše prilagođavanje novim tehnologijama. Na tom putu treba nam odgovarajuća obrazovna politika, koja će biti temelj znanstveno-tehnološkog razvitka u funkciji našeg gospodarskog razvitka”, kazao je Herceg.

Naglasio je kako se mora zaustaviti ustaljena praksa obrazovanja kadrova koji nakon završetka školovanja završavaju na službama za zapošljavanje te dodao kako će iskustva uvaženih stručnjaka biti od velike koristi Vladi HNK u njenim nastojanjima da ide u korak s novim izazovima i novim tehnologijama.