U mnogim električnim automobilima nema prostora za prtljag

0

Mnogi popularni električni i hibridni automobili sa putnicima jedva imaju mjesta i za toaletne torbe.

Kada na put krene pet osoba, malo iznad prosječne težine, mnogi modeli automobila premjašuju deklarisanu maksimalnu težinu i prije nego što u njih stavite svoj prtljag.

Sa pet osoba težine osamdeset kilograma – vozačem i četiri putnika – jedna od verzija Tesle Model 3 imaće višak od 16 kilograma. Bez ijednog prtljaga. Prema tome, ima mjesta samo za četiri putnika.

Automobili sa najboljim korisnim opterećenjem su nekoliko velikih i popularnih hibridnih terenaca, kao i električni Citroen e-Berlingo. Škoda Eniak i Volkswagen ID.4 takođe imaju dobru nosivost.

Provjera korisnog tereta popularnih električnih i hibridnih modela, koji sada dominiraju prodajom novih automobila, pokazuje da hibridi i električni automobili imaju manji nosivost od tradicionalnih benzinskih i dizel automobila, jer su baterije teške. Korisni teret je iznenađujuće nizak čak i kod velikih električnih automobila, kao što je Tesla Model S, prenosi b92.

Podaci je objavio Norveški savjet za informacije o putevima, a sa pet ljudi od 79 kilograma, Tesla Model 3 je u minus 16 kilograma, Nissan Leaf 11 kilograma.

U model S možete staviti samo 9 kilograma prtljaga, 26 kilograma u Volkswagen ID.3, 37 kg u Kia e-Soul …

Hibrid Volvo KSC90 se nije isticao jer prima 63 kg prtljaga sa pet putnika u vozilo. BMW Ks5, 295 kg, Kia Sorento 303 kg i Mercedes-Benz GLE 305 kg mogu da prime najviše prtljaga.