U Livnu uskoro započinje izgradnja tvornice opruga

0

U Gospodarskoj zoni Begovača u Livnu ovih će dana započeti izgradnja proizvodnog pogona tvrtke B-Spring osnovane od strane grupacije Mecaspring iz Belgije.

Riječ je o vodećem proizvođaču opruga u zemljama Beneluksa, a osnovna djelatnost im je proizvodnja opruga i alata za sve industrije, posebno za zrakoplovnu i autoindustriju.

Iz Ureda načelnika općine Livno se doznaje da je načelnik Luka Čelan sa suradnicima razgovore s belgijskom tvrtkom započeo prije nešto više od godinu dana.

Na današnjem sastanku održanom u zgradi Općine s direktorom B-Springa Franom Brajkom i vlasnikom grupacije Mecaspring Salvatoreom Baiamonteom, Čelan je izrazio zadovoljstvo što su svi dosadašnji pregovori dali konkretne rezultate te su usuglašene posljednje pripremne radnje pred sam početak izgradnje.

Prilikom obraćanja medijima direktor B-Springa Frano Brajko je istaknuo da će graditi objekt od 2100 kvadrata kapaciteta za 30 zaposlenih u jednoj smjeni.

– Vrijednost samog objekta je od dva i pol do tri milijuna konvertibilnih maraka. Također, vremenom planiramo instalirati najnoviju tehnologiju. Naravno, u budućnosti smo otvoreni za dogradnju objekta i povećanje kapaciteta – kazao je Brajko te dodao da će svim potencijalnim belgijskim i drugim investitorima prenijeti iskustva i posvjedočiti rad općinske službe koja izvrši sve potrebne radnje kad je u pitanju potrebna papirologija.

Da je ovo dobra vijest za cijelu livanjsku zajednicu, pozitivna i ohrabrujuća činjenica za Livno, naglasio je u svom obraćanju i načelnik Čelan.

– Ovo je sigurno veliki plus za našu općinu, pogotovo u ovoj situaciji u kojoj se trenutno nalazimo, i u ovoj gospodarskoj krizi. Mogu reći da smo mi od početka naše poslovne partnere shvatili ozbiljno i sve ono što im je trebalo Općina je osigurala- kazao je načelnik.

Također je naglasio da u današnje vrijeme nije lako osigurati investitora kada se u vidu ima činjenica globalne situacije u BiH, a posebice situacija kad su lokalne zajednice u pitanju koje zakonski nemaju veće mogućnosti kojima bi privukle strane ulagače.

– Općina, kao jedinica lokalne samouprave, nema zakonsku mogućnost sama graditi tvornice, kao što neki misle. Tim prije svaki ovakav projekt je dobro došao. Mi kao lokalna zajednica trebamo raditi na onom što možemo, a to je, prije svega, osigurati gospodarske zone, pripremiti zemljište što se tiče vlasništva i imovinsko-pravnih odnosa te na taj način stvoriti određene preduvjete za ulaganje u našu općinu – kazao je Čelan. (Večernji list)