U Livnu predstavljen projekat BIO-E organska gnojiva vrijedan preko 5 miliona eura

0

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije (HBŽ) u utorak je u zgradi županijske Vlade u Livnu predstavljen projekat Bio-E organska gnojiva kompanije Woodland pellets d.o.o. iz Drvara.

Predstavljanju projekta prisustvovali su, uz ostale, Igor Peša, jedan od vlasnika Woodland-a koji je i zastupnik projekta Bio-E, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić, načelnik općine Livno Luka Čelan sa saradnicima, predstavnici općine Tomislavgrad te predstavnici Woodlanda iz Drvara.

Predstavnike Woodland-a zanimale su pogodnosti koje Livanjska općina može pružiti za odabir lokacije i ubrzano dobivanje potrebne dokumentacije za mogući brzi početak proizvodnje organskog gnojiva.

Ministar Brešić, načelnik općine Livno Luka Čelan i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić jednoglasno su podržali taj projekt, uz naglasak da se sva potrebna dokumentacija može ishoditi u relativno kratkom vremenu.

Kako je saopćeno iz Vlade HBŽ-a, projekt je vrijedan 5.700.000,00 eura i u proizvodnji bi posao dobilo oko 40 osoba.

Zaštićeni patent projekta Bio-E razvili su vlasnici Bio-E tehnologije iz Milana. Ovo bi bio prvi ovakav projekt na prostorima bivše Jugoslavije, a nositelj cijelog projekta je kompanija Woodland d.o.o. iz Drvara.

Organska gnojiva isključivo bi se proizvodila od kokošjeg izmeta (ekološki je neškodljiv), a godišnja proizvodnja organskog gnojiva bila bi 60.000 tona. Plasman gnojiva je osiguran i služio bi za povećanje poljoprivredne proizvodnje.

Inače, proizvodnja ovakvog organskog gnojiva već se radi u Bugarskoj, Rumunjskoj i Brazilu.

Predstavnici Woodland-a istaknuli su da im je potrebna lokacija površine 20.000 m2 .

Sudionici sastanka obišli su industrijsku zonu Brda u središnjem dijelu Livanjskog polja koja već sada značajnim dijelom udovoljava zahtjevima ovog projekta izgrađenom infrastrukturom i potrebnim naponom električne energije, navodi se u saopćenju.