U Lincu otvoren izložbeni prostor za firme iz RS

0

Izložbeni prostor u kome će izlagati 32 privredna društva iz Republike Srpske danas je svečano otvoren u Lincu, saopšteno je iz Područne privredne komore Banjaluka.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić istakao je da je otvaranje izložbenog prostora od izuzetnog značaja za ulazak preduzeća iz Republike Srpske na nova tržišta.

“Nismo bez razloga odabrali prostor Gornje Austrije, jer je Linc oko 200 kilometara udaljen od Beča, Minhena i Praga, oko 100 kilometara od Salzburga, a u blizini je Graca. To je veoma dobra lokacija koja je blizu centara u Njemačkoj i Češkoj što je od izuzetnog značaja za plasman naših proizvoda”, rekao je Račić.

On je napomenuo da ovo nije benefit samo za 32 firme koje izlažu u prostoru, jer svaka od njih ima dobavljače, što znači da će biti zastupljene još desetine preduzeća koja će moći da povećaju proizvodnju na osnovu aktivnosti koje preduzimaju Privredna komora i Predstavništvo Republike Srpske u Austriji.

Svečanom otvaranju prisustvovali su zvaničnici i privrednici iz Austrije, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić i šef predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović.

Izložbeni prostor obezbijedili su Područna privredna komora Banjaluka u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Austriji i Evropskom inicijativom za jugoistočnu i istočnu Evropu.

Troškove zakupa i funkcionisanja prostora u prvoj godini snosiće Kabinet predsjednika Republike Srpske koji je podržao realizaciju projekta.

Srna