U Kaknju uspješno realizovani programi stručnog osposobljavanja

0

Tokom 2016. i 2017.godine Opština Kakanj je, u sinergiji sa kakanjskim privrednim subjektima, omogućila da 149 nezaposlenih osoba stekne praktičnu stručnu ospobljenost i prvo radno iskustvo. 

Priliku da steknu iskustvo da bi postali konkurentniji na tržištu radne snage dobili su brojni mladi nezaposleni pravnici, ekonomisti, inžinjeri, električari, automehaničari, zavarivači, frizeri, mesari, krojači

Opštinski podsticajni programi realizuju se kroz javne pozive poslodavcima i nezaposlenim osobama sa ciljem angažovanja potrebnih zanimanja i profesija.

Mladi Kakanjci i Kakanjke su kroz šestomjesečni program za srednju stručnu spremnu i dvanaestomjesečni program za visoku stručnu spremu stekli svoje prvo radno iskustvo.

Premda je akcent na stručnom i praktičnom obrazovanju, dok traje realizacija programa Opština Kakanj osigurava osobama  na stručnom osposobljavanju određenu novčanu nadoknadu, a često i sami poslodavci odlučuju da i oni isplaćuju određenu naknadu osobama na stručnom osposobljavanju.

U ovu uspješnu kakanjsku privrednu priču aktivno je uključeno i Udruženje poslodavaca opštine Kakanj “Centar za podršku biznisu”, a predstavnik Udruženja će narednih nekoliko dana boraviti u studijskoj posjeti njemačkim privrednim institucijama koje su vodeće u svijetu u pogledu programa stručnog osposobljavanja i obrazovanja u svijetu.

Posjeta se realizuje u okviru pilot-projekta “Dualno obrazovnje u Bosni i Hercegovini”, uz analizu praktične izvodljivosti praktičnog učenja u sistemu dualnog obrazovanja kroz saradnju škola, firmi i lokalne samouprave.

Fena