U julu pala prodaja novih automobila

0

Prodaja novih lakih vozila širom svijeta opala je za 6,3 posto u julu u odnosu na isti mjesec 2020. godine, prema podacima kompanije LMC Otomotiv, provajdera globalnih procjena za auto industriju sa sjedištem u Mičigenu.

Istovremeno, u prvih šest mjeseci 2021. godine, prodaja novih lakih vozila u svijetu je zabilježila snažan skok od 22 procenta međugodišnje, prenosi Russia Today (RT).

Prema izvještaju, u julu je na globalnom nivou prodato oko 6,46 miliona autombila, što predstavlja pad od preko šest posto u poređenju s julom 2020. godine, kada je prema pokazateljima ove konsultantske kuće bilo prodato skoro 6,89 miliona jedinica.

-.Nestašica poluprovodnika ukočila je oporavak prodaje vozila u Evropi nakon ublažavanja mjera zaključavanja, dok je na zalihe u SAD-u manjak čipova uticao na skok prosječne cijene – ističe se u izvještaju.

Stručnjaci kažu da bi porast slučajeva zaraženih delta sojem korona virusa mogao da pogorša buduću prodaju u nekim dijelovima Azije.

Kina je ostala svjetski lider po prodaji novih automobila sa oko 1,84 miliona jedinica u julu, iako je taj broj za gotovo 10 procenata manji nego u istom mjesecu lani.

SAD su pale na drugo mjesto, pri čemu je tamošnja prodaja novih automobila zabilježila međugodišnji rast od 3,2 procenta na skoro 1,27 miliona jedinica. Prema izvještaju LMC-a, nizak nivo zaliha je i u julu uticao na američko tržište novih vozila.

– Većina globalnih brendova je pretrpjela pad u odnosu na prošlu godinu usljed problema sa snabdjevanjem proisteklim zbog globalnog nedostatka čipova, dok su kineski brendovi, poput GAC Motora, Greit Vola i Čangana, nastavili da bilježe dobre rezultate – izvijestili su analitičari LMC-a.

Ova kompanija procenjuje da će ubrzano širenje delta soja u Kini i pooštravanje mjera ograničenja predstavljati rizik za ekonomsku aktivnost i prodaju novih vozila.