I u januaru zabilježen pad industrijske proizvodnje

0

Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u BiH u januaru bilježi pad od 1,3 odsto u odnosu na decembar prošle godine, te pad od 3,3 odsto u poređenju sa istim mjesecom lani, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju u prvom mjesecu, u odnosu na decembar 2015. godine, veća je za 6,4 odsto, energije za 0,5 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 1,3 odsto, intermedijarnih proizvoda manja za 2,3 odsto, te proizvodnja kapitalnih proizvoda za 3,3 odsto.

U januaru ove, u odnosu na isti mjesec 2015. godine, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju veća je za 63,2 odsto, intermedijarnih proizvoda za 1,9 odsto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju manja za 3,7 odsto, energije za 5,2 odsto, te kapitalnih proizvoda za 13,4 odsto.

Za područja klasifikacijske djelatnosti BiH 2010. desezonirana industrijska proizvodnja u januaru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, bilježi rast u području proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom i plinom za 0,5 odsto, dok u područjima prerađivačke industrije i vađenja ruda i kamena zabilježen pad od 1,1 odsto, odnosno 2,1 odsto.

U januaru ove, u poređenju sa istim mjesecom 2015. godine, industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast u području vađenja ruda i kamena od 5,2 odsto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad od 1,1 odsto, te proizvodnji i snabdjevanju električnom energijom i gasom od 9,7 odsto.