U Jajcu od naredne sedmice u funkciji tradicionalni mlinovi za mljevenje žita

0

Tradicionalni mlinovi za mljevenje žita u Jajcu ponovo će biti pušteni u funkciju, nakon što nekoliko decenija na njima nije samljeveno niti jedno zrno pšenice.

Prema dostupnoj arhivi, mlinčići u Jajcu stari su više od 400 godina. Smješteni su nedaleko od centra grada, na rijeci Plivi između Velikog i Malog Plivsko jezera. Bilo ih je oko 30. Jajčani su uspjeli sačuvati 19 vodenica, u potpunosti izgrađene od drveta. Na njima je lokalno stanovništvo stoljećima mljelo žito za svoje potrebe. O vodenicama su ispričane mnoge legende.

Pojavom električnih mlinova jajački mlinčići su ugašeni, ali sada ponovo oživljavaju.

Direktor Agencije za kulturno – povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca Huso Hadžić potvrdio je za NAP da će dva mlinčića biti puštena u funkciju naredne sedmice, 24. i 25 maja, kada se u Jajcu održava sajam turizma i eko proizvoda.

Agencija će mlinove dati pod koncesiju dvojici Jajčana, koji će na njima mljeti žito. Bit će to odlična turistička atrakcija, ali i zanimljiva komercijalna prerada žita.

Jajce je jedna od najposjećenijih turističkih destinacija u srednjoj Bosni. Grad godišnje posjete turisti iz cijelog svijeta, prije svega zbog vodopada, koji se nalazi u samom centru grada, piše NAP.