U Hrvatskoj dogodine 82.000 radnika

0

U Hrvatskoj će sljedeće godine raditi 82.000 stranih radnika, a njihovo učešće u radničkoj populaciji već iznosi pet posto, navode hrvatski mediji.

Najviše radnih dozvola, 24.000, predviđeno je za građevinu, a potom turizam 20.000.

U pripremi je zakon kojim se mijenja režim zapošljavanja stranaca pa više neće biti propisivane kvote, već će se dozvole izdavati zavisno od stanja na tržištu rada.

Sistem kvota trebalo bi da bude zadržan privremeno, prva tri meseca, dok zakon ne prođe saborsku proceduru i dok se država ne pripremi za prihvatanje stranaca po novim uslovima, navodi “Večernji list”.

Sa usvajanjem novog zakona, u pripremi je i odluka o kvotama za 2020. godinu, prema kojoj bi iduće godine u Hrvatskoj moglo raditi 81.600 stranaca.

Od toga, 25.000 postojećih dozvola bilo bi produženo za još godinu dana, a biće izdato i više od 56.000 novih.

Stranci bi trebalo da rade pod istim uslovima kao i domaći radnici, ali u sindikatima tvrde da niko ne nadzire da li poslodavci poštuju norme. Istovremeno, u sindikatima strahuju da bi zapošljavanje radnika iz inostranstva moglo da zaustavi rast plata u Hrvatskoj.

Dio hrvatskih desnih stranaka protivi se radnoj migraciji i tvrdi da je riječ o “preseljenju naroda”, budući da sve više mladih i radno sposobnih Hrvata odlazi u zemlje EU, a u Hrvatsku dolaze radnici iz drugih zemalja, među kojim i azijskih i afričkih.