U hrvatskim zračnim lukama 10,5 posto više putnika

0

Podaci DZS-a pokazuju da je od ukupnog avgustovskog broja putnika u svih devet zračnih luka u Hrvatskoj najviše, 625 hiljada, bilo u Zračnoj luci Split, koja je time u plusu od 5,8 posto u odnosu na avgust prošle godine.

Na drugom mjestu je Zračna luka Dubrovnik, sa 479 hiljada putnika ili 9,2 posto više nego u lanjskom avgustu, dok je zagrebačka zračna luka Franjo Tuđman treća s 372 hiljade putnika ili 7,2 posto više.

S većim porastom, od 16,9 posto, može se pohvaliti Zračna luka Pula, zbog 161 hiljade putnika koje je prihvatila u avgustu, a po broju od 115 hiljada putnika slijedi Zračna luka Zadar, no time je i jedina među svim lukama u minusu u odnosu na lanjski isti mjesec od 4,3 posto.

Značajan porast broja putnika od 18,4 posto zabilježila je Zračna luka Rijeka sa 40 hiljada putnika, a slijede zračne luke Osijek, s 9,5 hiljada putnika ili 33,2 posto više, te Brač s nešto više od šest hiljada putnika ili porastom od 4,2 posto, dok je najmanja među svim lukama Mali Lošinj s 1.079 putnika u plusu od 24 posto u odnosu na avgust 2017.

Strana tržišta s kojih je na hrvatskim zračnim lukama bilo najviše putnika u tom mjesecu su Njemačka, UK, Francuska, Italija i Španjolska, a iz svih tih zemalja, osim iz UK, bilo je više putnika nego u lanjskom avgustu.

Hina