U Hrasnom će se graditi park za 615.000 KM

0

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović i direktorica Zavoda za izgradnju KS Belma Barlov potpisali su jučer Sporazum o sufinansiranju projekta izgradnje „Prostora za odmor i rekreaciju sa sadržajima za djecu i odrasle iznad objekta MZ Hrasno Brdo“.

Ovim povodom, ministar Avdić je naglasio da je za 2022. godinu planirano kreditno zaduženje u iznosu od 1.755.000 KM za realizaciju pet infrastrukturnih projekta iz oblasti kulture i sporta.

– Općina Novo Sarajevo je iskazala interes prema Ministarstvu kulture i sporta za ovaj projekt. Iskreno vjerujemo u kvalitetnu dinamiku radova, kao i da će naredne godine ovaj prostor krasiti rekreativni centar koji će koristiti djeca i građani Novog Sarajeva i Kantona Sarajevo – istakao je ministar Avdić.

Prema riječima načelnika Tanovića, vrijednost ovog projekta je oko 615.000 KM. Ministarstvo kulture i sporta KS učestvovat će sa 450.000 KM. Općina Novo Sarajevo s jedne strane učestvuje u tržišnoj vrijednosti zemljišta, snosi troškove izrade Glavnog projekta, priključaka na komunalnu infrastrukturu, a sa druge strane i u dijelovima troškova za samu izgradnju objekta. Za realizaciju ovog značajnog projekta, u Nacrtu budžeta Općine Novo Sarajevo za 2022. godinu, planirano je 190.000 KM.

– Radi se o jednom od kapitalnih projekata Općine Novo Sarajevo kojim će građanima MZ Hrasno Brdo biti na raspolaganju najsavremeniji prostor za odmor i rekreaciju namijenjen svim generacijama. Pored sportskog igrališta sa košarkaškim i fudbalskim terenima, prostor će sadržavati i dva dodatna platoa sa rekvizitima za vježbanje, dok će na samom vrhu biti smješteno dječije igralište sa rekvizitima za igru djece. U zimskom periodu na ovoj lokaciji bit će omogućene i zimske igre poput sankanja i igranja u snijegu. Na zelenim površinama planirana je sadnja značajnog broja odgovarajućih sadnica – rekao je nakon potpisivanja načelnik Tanović.

Da se izgradnji prostora za odmor i rekreaciju najviše raduju djeca sa ovog područja, potvrdio je i predsjednik Saveza MZ „Hrasno Brdo“ Nusret Ganibegović.

– Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, u skladu sa potpisanim Sporazumom, vršit će nadzor nad izvođenjem pomenutih radova i pružiće svu potrebnu tehničku podršku – kazala je direktorica Barlov.

Očekuje se da svi predviđeni radovi na izgradnji budu okončani početkom jeseni naredne godine.