U Hercegovini održan poslovni susret bonitetno izvrsnih kompanija

0

Jučer je u Herceg etno selu Međugorje, Bisnode Dun & Bradstreet Company organizovao poslovni susret hercegovačkih kompanija, svojih partnera i prijatelja.

Iako u veseloj atmosferi uz stand-up komičara Peđu Bajovića i uz sljubljivanje delicija i dobre kapljice Hercegovina Produkta, ipak je bilo radno – govorili smo o prednostima koje donosi dolazak brenda Dun & Bradstreet u BiH, o značaju D-U-N-S broja, modernih alata za analitiku i transparentnog poslovanja, o stanju u privredi BiH i dodijelili certifikate bonitetne izvrsnosti.

Kompanije koje su ponijele certifikat bonitetne izvrsnosti su Duga-tehna d.o.o. iz Čitluka koja je u više od tri decenije poslovanje iz tadašnje malene trgovine boje i lakova izrasla u renomiranog proizvođača boja, lakova i fasada a proizvodi iz njihove tvornice se izvoze i distribuiraju u preko 60 zemalja diljem EU i svijeta i EZ Engineering Široki Brijeg, koja pruža inženjerske i strojarske usluge dizajna u različitim sektorima međunarodne automobilske, avio, željezničke industrije, te brodogradnji.

“Osim tehničkih mogućnosti, preduvjet za suradnju sa velikim igračima, svjetskim koncernima poput Volkswagena, ABB, BMW, KUKA i AIRBUS-a je dobar bonitet potvrđen od strane međunarodno bonitetne kuće koju ovi koncerni priznaju. Slijedeći korak bio je certifikat bonitetne izvrsnosti koji ovakve globalne kompanije stavljaju na svoju referentnu platformu. A prije svega, morate imati Dun & Bradstreet D-U-N-S broj stoga je suradnja sa Bisnode Dun & Bradstreet Company bio sasvim logičan izbor”, izjavio je Marko Zovko, izvršni direktor EZ Engineering Široki Brijeg.

Platinasti certifikat bonitetne izvrsnosti ponijela je Vrtlarija Šarić d.o.o. Livno, što je izuzetno priznanje jer u ovu kategoriju spada samo 2,5% aktivnih kompanija koje posluju na tržištu u BiH.

Certifikat bonitetne izvrsnosti može imati samo 15,6% od ukupnog broja kompanija koje su predale završni izvještaj odnosno svega 3,25 od ukupnog broja aktivnih privrednih društava u BiH a oni kreiraju 63% dobiti, 52% izvoza, 49% prihoda od ukupnih rezultata koji prave bh kompanije, koje su predale završne izvještaje nadležnim agencijama i zapošljavaju 40% zaposlenih u našoj državi, što najbolje govori o njihovom značaju i kao pokretačke snage privrede Bosne i Hercegovine.

Kad je Hercegovina u pitanju, bonitetno izvrsnih u Hercegovačko-neretvanskom kantonu je 14% od ukupnog broja aktivnih kompanija i one kreiraju 45% prihoda, 61% dobiti a zapošljavaju 35% ukupno zaposlenih ovog kantona. U Županiji Zapadnohercegovačkoj je 18% bonitetno izvrsnih kompanija a one kreiraju 70% prihoda, 89% dobiti a zapošljavaju 64% od ukupnog broja zaposlenih ove županije.

Više o bonitetno izvrsnim kompanijama možete vidjeti OVDJE.