U Gračanici otvoren novi pogon za autoindustriju

0

U subotu je u Gračanici svečano otvoren novi proizvodno-poslovni objekat kompanije HST CNC.

Ova kompanija bavi se proizvodnjom dijelova od čelika za potrebe automobilske industrije i dijelove koji se ugrađuju u robote a većina proizvodnje izvozi se na njemačko tržište.

„Podatak da ovo preduzeće izvozi 90% od cjelokupne proizvodnje za njemačko tržište, sam po sebi govori o dobroj poslovnoj politici menadžmenta i uspješnosti ove kompanije koja je prepoznatljiva ne samo u Gračanici, Bosni i Hercegovini nego i šire“, rekao je gradonačelnik Gračanice Nusret Helić na otvaranju kojem su, osim vlasnica Tatjane i Senade Moralić i uposlenika firme prisustvovali i gradonačelnik Nusret Helić, gosti i privrednici iz Gračanice, kao i gosti i zvanice iz Njemačke.

 

Nakon obraćanja i presjecanja vrpce, gosti su obišli  novoizgrađeni poslovni objekat  te se upoznali sa proizvodnim programom ove uspješne kompanije.

Firmu HST CNC je osnovao poduzetnik Hajrudin Moralić 1998. godine, a nakon njegove iznenadne smrti firmu su u martu 2015.  naslijedile sestre Tatjana i Senada Moralić.

Firma je rasla sve do novootvorenog objekta od 3000 m2 u koji je uloženo oko 3 miliona KM.

– Do sada smo firmu razvijali u iznajmljenom prostoru, što je poskupljivalo proizvodnju. Sada je došlo vrijeme da se odvažimo i počnemo graditi halu – kazali su u kompaniji prije dvije godine kada je izgradnja objekta započeta.