U Goraždu u ovoj godini realizacija projekata vrijednih 6,2 miliona KM

0

Javno preduzeće (JP) Ceste FBiH tokom ove godine u Goraždu će realizovati projekte ukupne vrijednosti 6.200.000 KM – potvrdio je tokom sastanka sa Muhamedom Ramovićem, gradonačelnikom Goražda, Behudin Strojil vodeći inžinjer za objekte JP Ceste FBiH.

– Sa zadovoljstvom možemo konstatovati da će Goražde ove godine biti veliko infrastrukturno gradilište. U planu Cesta FBiH imamo pet velikih projekata, od kojih su četiri već ugovorena i očekujemo vrlo brzo izvođače na teritoriji Grada Goražda. Ukupna vrijednost ta četiri projekta je oko 4 miliona KM i peti veliki infrastrukturni projekt je sanacija ‘Mosta žrtava genocida u Srebrenici’ sa izgradnjom kružnog toka pored, koji je vrijedan oko 2.200.000 KM – pojasnio je Strojil.

S obzirom da je riječ o projektima čija realizacija se najavljuje godinama, u JP Ceste FBiH ističu da se kasnilo zbog objektivnih okolnosti, ali da sada nema nikavih smetnji da oni konačno budu implementirani.

-Nekada imamo problem sa žalbama na odluke o dodjeli ugovora, u slučaju mosta imali smo problem sa efektivnošću kredita. Sada su kreditni sporazumi efektivni i više nema nikakvog razloga da projekti ne budu realizovani. Za četiri projekta već je izabran izvođač radova, firma “Euroasfalt” i oni će startati vrlo brzo –  naglasio je Strojil.

Podsjetio je da je riječ o projektima izgradnje kružnog toka u Vitkovićima sa priključnim krakovima, sanaciji magistralne ceste M20 u naselju Baćci, sanaciji ceste od Mosta žrtava genocida u Srebrenici do entitetske granice, sanaciji gradskog dijela, od kružnog toka do ulice Kulina bana s pripadajućim drenažama i odvodnjama i izgradnji pješačkih staza u jednom dijelu u centru grada u naselju Vinarići što je ranije započeto.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović istakao je da je gradska uprava sa svoje strane učinila sve što je potrebno za realizaciju ovih značajnih projekata.

– Dugo smo radili na pripremi ovih projekata i učinili sve što je bilo potrebno, od izdavanja neophodne dokumentacije, građevinske dozvole, eksproprijacije i u jednom rekordnom roku to smo pripremili. Međutim nije išlo sve svojim tokom, jer čekalo se na odobrenje ovih sredstava i evo konačno će se u ovoj godini ti projekti realizirati i Goražde će biti zaista jedno veliko gradilište. Zahvalni smo JP Ceste FBiH što imaju razumijevanja za naše potrebe i što će ove značajne projekte realizirati u Goraždu – kazao je Ramović.

Dodao je da je postignut i dogovor sa vlasnicima poslovnih objekata da se uz obeštećenje njihovi prostori izmjeste  sa platoa Mosta žrtava genocida u Srebrenici, zbog budućeg kružnog toka.

-Drago nam je da nam je JP Ceste FBiH i s te strane izašlo u susret i da će nam pomoći u sufinansiranju svih troškova za izmještanje dvije firme. Vlasnici frizerskog salona Raziji Hrapo dodjelit ćemo naš poslovni prostor a firma ‘Mašić  Company’ će sama iznaći riješenje uz novčanu nadoknadu koju će odrediti stručna ekipa u skladu sa zakonom – kazao je Ramović.

Najavljeno je i da će uskoro u Goraždu biti upriličeno i potpisivanje ugovora sa izvođačem radova za četiri projekta čime će se ozvaničiti početak njihove realizacije. U međuvremenu će biti raspisan i tender za projekt sanacije Mosta žrtava genocida u Srebrenici i izgradnju kružnog toka u tom dijelu grada.

Fena