U FBiH u 2015. registrovano 625 poljoprivrednih obrta

0

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva realiziralo je niz aktivnosti u oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstava zahvaljujući kojima je registrirano 625 poljoprivrednih obrta, a u ovom sektoru otvorena su 1.384 nova radna mjesta, javlja Onasa.

U proteklih godinu dana, Ministarstvo je u saradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje realiziralo Program sufinansiranja samozapošljavanja i zapošljavanja u poljoprivredi u vrijednosti od tri miliona KM. U obradi je još 170 zahtjeva korisnika koji su ispunili uslove iz prvog javnog poziva, a za ovaj program u ovoj godini osigurano je dodatnih tri miliona KM.

„Protekla godina obilovala je aktivnostima na stabilizaciji stanja, uzimajući u obzir naslijeđena dugovanja. Istovremeno doprinijeli smo boljem društvenom statusu poljoprivrednika i njihovom zapošljavanju. Također, značajno je da su Vlada i Parlament FBiH usvojili srednjoročnu Strategiju razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015. – 2019. godine. Uskoro očekujemo usvajanje Prijedloga Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji i četvorogodišnjeg Programa ruralnog razvoja FBiH koji su trenutno u proceduri usvajanja”, istakao je resorni ministar Šemsudin Dedić.

„Za Program ‘Poticaj za poljoprivredu’ izdvojili smo 65.151.173 KM, a ukupno je odobreno 82.508 pojedinačnih zahtjeva, poticano 120,6 miliona litara mlijeka, 5,1 hiljada hektara pšenice i raž, 1,1 miliona deklarisani sadnica jagodičastog voća, 7,7 hiljada grla junadi i dr. Ministarstvo je aktivno radilo na poboljšanju životnih uslova farmera na području 15 općina kroz obuku korisnika i  finansijsku podršku za uzgoj jagodičastog voća, gdje je zasađeno 1.669 dunuma, a osigurali smo povoljna grant i kreditna sredstva iz projekta IFAD. Posebno treba istaći poduzete mjere i primjenu evropskog standarda za kvalitetu sirovog mlijeka što je omogućilo da sedam mljekara iz Federacije BiH ima mogućnost plasmana mlijeka na tržište EU“, izjavio je između ostalog Dedić.