U FBiH ponovo rade prodavnice namještaja i bijele tehnike

0

Na današnjoj 13. vanrednoj sjednici Federalnog štaba civilne zaštite izmijenjena je naredba od 27. marta 2020. godine o obustavi rada u djelatnosti trgovine na području Federacije Bosne i Hercegovine.

Novom naredbom iz tačke 1. ove naredbe izuzimaju se: trgovine prehrambenih proizvoda, prodavnice higijenskih proizvoda, ribarnice, mesnice, apoteke, specijalizovane prodavnice medicinskih, veterinarskih proizvoda i opreme, trgovine repromaterijala, poljoprivredne apoteke, benzinske pumpe, kiosci, pekare, hemijske čistionice, specijalizovane prodavnice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizovane prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodovodnog i elektro materijala, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda, veledrogerije, knjižare, trgovine autodijelova, autoservisi i autopraonice, prodavnice kućanskih aparata i bijele tehnike i trgovine namještaja.

Svi objekti moraju osigurati protok kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metar između osoba uz poštivanje ostalih higijensko- epidemioloških mjera.

Podsjetimo da su pojedini privrednici već ranije apelovali da se dopusti rad maloprodajnim objektima za namještaj, bijelu tehniku, elektro i vodo materijal te grijanje, navodeći kako bi se time smanjili gubici poslovanja ovih privrednih subjekata a t ime i rizik od otpuštanja radnika.