U EU usporila potražnja za novim automobilima

0

Potražnja za novim automobilima u Evropi porasla je u oktobru slabije nego u prethodnom mjesecu, izvijestilo je u utorak Evropsko udruženje proizvođača automobila, čiji podaci ocrtavaju mukotrpan oporavak sektora u okruženju postroženih ekoloških propisa i razvoja novih tehnologija.

U oktobru je u 27 članica Evropske unije (podaci za Maltu nisu bili dostupni) registrirano ukupno 1,177 miliona novih automobila, 8,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

U septembru potražnja za novim automobilima poskočila je 14,5 posto.

Iako je broj novoregistriranih automobila u oktobru najveći za taj mjesec od 2009. godine, u ACEA-i ističu nisku poredbenu osnovicu u istom prošlogodišnjem mjesecu kada je potražnja potonula 7,3 posto zbog postroženih propisa o emisiji štetnih plinova.

Zbog niske prošlogodišnje osnovice gotovo su sve zemlje bilježile rast potražnje, uz izuzetak Cipra (u padu za 3,8 posto) i Velike Britanije (niže za 6,7 posto).

Među najvećim evropskim tržištima najviše je poskočio broj registriranih novih automobila u Njemačkoj, za 12,7 posto. U Francuskoj potražnja je porasla 8,7 posto, u Italiji 6,7 posto a u Španjolskoj 6,3 posto.

Samo je Britanija među velikima bilježila pad, za 6,7 posto.