Cijene stanova u Evropskoj uniji rastu, u Hrvatskoj padaju

0

Cijene stambenih nekretnina u Evropskoj uniji i eurozoni su u prvom ovogodišnjem kvartalu porasle u poređenju s istim razdobljem prošle godine, dok je u Hrvatskoj zabilježen najveći pad cijena među zemljama članicama, pokazao je najnoviji izvještaj Eurostata.

U prvom tromjesečju 2017. godine cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina u 28-članoj EU uvećane su za 4,5 odsto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, pokazao je izvještaj statističke kancelarije EU.

U eurozoni su cijene stambenih nekretnina porasle za četiri odsto na godišnjem nivou. Među zemljama članicama čiji su podaci bili dostupni Eurostatu, najizrazitiji rast cijena zabilježen je u Češkoj, od 12,8 odsto, a slijede Litvanija i Letonija, s rastom od 10,2 odsto, odnosno 10,1 odsto.

Najveći pad cijena među zemljama članicama EU zabilježen je u Hrvatskoj, gdje su cijene u prvom kvartalu 2017. na godišnjem nivou smanjene za 0,4 odsto. Pad cijena na godišnjem nivou zabilježila je još samo Italija, gdje su cijene skliznule 0,1 odsto.

Od zemalja u hrvatskom okruženju najveći rast cijena stambenih nekretnina zabilježila je Bugarska, od 8,8 odsto, a slijede Mađarska, s rastom cijena od osam odsto, te Slovenija, gdje su one uvećane za gotovo šest odsto. U odnosu na četvrto tromjesečje 2016, cijene su na nivou 28člane EU porasle za 0,7 odsto, pokazao je izvještaj statističke kancelarije.

Na kvartalnom nivou najviše su porasle cijene takođe u Češkoj, za 2,9 odsto. Slijede Litvanija i Švedska, s rastom cijena od 2,8, odnosno 2,5 odsto. U Hrvatskoj su na kvartalnom nivou cijene gotovo stagnirale, s obzirom na tek blagi 0,1odstotni rast u prvom tromjesečju 2017. godine, pokazao je izvještaj Eurostata.

U hrvatskom okruženju cijene su najviše porasle u Mađarskoj, za 1,9 odsto, te u Bugarskoj, za 1,8 odsto, i u Sloveniji za 1,3 odsto. Sa druge strane, najizrazitiji pad cijena u EU u odnosu na prethodno tromjesečje imala je Malta, od 5,4 odsto. Slijede Slovačka, s 2,4odstotnim padom cijena, te Kipar, s padom za 1,4 odsto.

Na nivou 19-očlane eurozone rast cijena stambenih nekretnina posustao je na kvartalnom nivou, pokazao je izvještaj Eurostata. U prva tri mjeseca 2017. godine cijene su porasle za 0,4 odsto u poređenju s četvrtim tromjesečjem 2016, kada je njihov rast na kvartalnom nivou iznosio 0,7 odsto.