U EU pala prodaja novih automobila

0

Prodaja novih automobila na tržištu Evropske unije (EU) pala je za tri posto u maju u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) objavilo je podatke o registraciji novih automobila u zemljama članicama EU-a za maj, javila je Anadolija.

Prema najnovijim podacima, prodaja novih automobila u zemljama Evropske unije pala je prošlog mjeseca za tri posto u odnosu na isti mjesec 2023. godine, dostigavši ​​911.697 jedinica.

Kako se navodi, 35,5 posto novih automobila prodatih u zemljama članicama EU-a su benzinci, 29,9 posto hibridi, 13 posto dizel, 12,5 posto električni, 6,5 posto plug-in hibridi, a 2,6 posto su vozila koja koriste druge vrste goriva.

Prodaja električnih automobila u maju je pala na 114.308 jedinica, što je 12 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Prodaja novih automobila u maju je smanjena za 6,6 posto u Italiji, 4,3 posto u Njemačkoj i 2,9 posto u Francuskoj u odnosu na isti period prošle godine, dok je u Španiji porasla za 3,4 posto.

U periodu januar-maj ove godine ukupna prodaja novih automobila povećana je za 4,6 posto u odnosu na isti period prošle godine, dostigavši ​​4,5 miliona jedinica.