U Egiptu niče novi glavni grad: Košta 50 milijardi dolara

0

Novi glavni grad Egipta, koji još nije dobio svoje ime, počeo se graditi prije osam godina, a vrijednost radova koji su započeli 2015. godine procjenjuje se na 50 milijardi dolara.

Ovih dana objavljene su nove snimke velikog gradilišta istočno od Kaira.

Privremeni naziv glasi Novi administrativni glavni grad, a riječ je o samo jednom od nekoliko megaprojekata vlade predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija.

Nova prijestonica, smještena 60 kilometara jugoistočno od Kaira, gradi se za šest miliona stanovnika, a osmišljena je kako bi se smanjile prometne gužve i riješili drugi infrastrukturni problemi prenapučenog Kaira, prenio je Jutarnji list.

Projektom upravlja egipatsko ministarstvo odbrane, a plan je konsolidacija i preseljenje sjedišta vlade u kontroliranije okruženje.

Predviđeno je postavljanje 6.000 kamera. Gradi se i novi parlament, ministarstava i druge vladine zgrade kao i ambasade.

U novoj prijestonici već se nalazi najviša zgrada u Africi (Iconic Tower visok gotovo 400 metara), ogromna predsjednička palača, deseci zgrada ministarstva, škola, bolnica, džamija…

Završetak radova tek se nazire, a egipatska vlada duboko je zapala u dugove. Neki ljudi ipak su se počeli useljavati, iako mnogi stanovnici Kaira poručuju da zapravo ne mogu priuštiti život u novom gradu.

Očekuje se da će nova administrativna prijestolnica biti povezana s Kairom linijom podzemne željeznice.