U čemu je razlika između zelenih i crnih maslina?

0

Dodajemo ih u predjela, salate, krase izgledom i ukusom mediteranske specjalitete… A evo i nekoliko zanimljivosti o ljekovitim maslinama.

Čovjek je počeo da sadi masline prije 7.000 godina, a maslinke – njihov plod – danas su sastavni dio skoro svake svjetske kuhinje. Uzgajaju se širom svijeta – najpoznatije su italijanske, španske i grčke, ali ih ima čak i u Švajcarskoj.

Međutim, iako ih većina razlikuje samo po boji (crne i zelene), maslinke imaju mnogo više karakteristika. Razlikuju se po načinu konzerviranja, ukusu i tome šta se uz njih služi.

Osnovna razlika između zelenih i crnih maslinki je u stadijumu zrenja ploda. Zelene su ubrane sa stabla još nezrele, nakon otprilike 6 mjeseci, prije nego što počne mijenjanje boje. Uopšteno, one imaju kompaktnije i sočnije meso, a po ukusu su svježije i nekako slađe. Crvenkaste maslinke su ubrane tačno u trenutku zrenja, a crne bismo zapravo mogli nazvati prezrelim. Što su masline tamnije to im je meso mekše, a okus intenzivniji i gorči.

Ipak, ne nasjedajte i budite oprezni – ukoliko ste kupili tamnocrne maslinke koje su jednake boje (nemaju nijedno svjetlije mjesto), vrlo je verovatno da ste kupili farbani plod. Dešava se da na jednom drvetu rastu i svijetle i tamne maslinke, pa da se boje pomješaju. Takođe, maslinke potamne i u procesu fermentacije, ali nikada ne postanu baš toliko crne.

Jačina ukusa i arome razlikuje se od sorte do sorte, ali i od toga koliko su dugo konzervirane. Zelene maslinke se često prodaju bez koštice i to punjene – paprikom, bademima, bijelim lukom…