U Bosansku Dubicu stižu investitori iz Njemačke, Italije i Tunisa

0

Bosanska Dubica, mala opština na sjeveru Bosne i Hercegovine, u posljednje vrijeme je veoma popularna među investitorima.

Osim domaćih kompanija, u Dubici žele poslovati biznismeni iz Turske, Italije i Njemačke pa će u ovoj općini uskoro početi proizvodnja montažnih kuća i kontejnera, kornišona, HTZ opreme i medicinske odjeće, kao i prerada drveta.

Njemačka kompanija Carl Kühne najavila je kupovinu četiri parcele na kojim planira proizvodnju krastavaca kornišona.

“Oni su već prisutni ovdje, u kooperaciji su s lokalnim proizvođačima i imaju distributivni centar odakle proizvode šalju u Njemačku. Sada žele ovdje proizvoditi, prikupljati, pakovati i slati na tržište. Licitacija za zemljište je 20. februara i sve bi trebalo krenuti na proljeće”, kazao je za Klix.ba Emir Kočan, šef Odsjeka za privredu u Općini Bosanska Dubica.

Iz Općine se nadaju da će postići dogovor i s kompanijom iz Tunisa koja se bavi proizvodnjom HTZ opreme i medicinske odjeće te s Italijanima koji su zainteresovani za preradu drveta.

“Kompanija za HTZ opremu bira između Rumunije, Bugarske i BiH kao zemlje u kojoj će izgraditi pogon, a najviše bi im odgovaralo da izaberu nas jer ovdje već ima slična italijanska kompanija koja je broj tri u svijetu, odgovaralo bi im i geografski, na području BiH imamo dvije tkaone koje rade tkaninu. Čekamo njihov poziv i dajemo sve od sebe da ih privučemo”, navodi načelnik.

U Bosanskoj Dubici trenutno je nezaposleno 5.000 osoba, a 3.000 ih aktivno traži posao. Načelnik ističe da bi očekivanja bila ispunjena ukoliko bi bar 500 osoba dobilo posao.

(Izvor: Klix)