U Bijeljini otvoren 15. Međunarodni sajam poljoprivrede

0

Petnaesti međunarodni sajam poljoprivrede “Interagro 2016” otvoren je juče u Bijeljini i okupiće 140 izlagača iz Republike Srpske, Srbije, Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. 

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Stevo Mirjanić, koji je rekao da Vlada Republike Srpske podržava ovu manifestaciju kao jednu od krucijalnih iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije i drugih djelatnosti ovog sektora.

Mirjanić je rekao da ova manifestacija iz godine u godinu sve više napreduje i da predstavlja dobru priliku za domaće privrednike i goste iz regiona da uspostave poslovne kontakte.

On je izrazio očekivanje da će ova sajamska manifestacija u narednom periodu dobiti još više značaja u okruženju. Govoreći o poljoprivredi Republike Srpske, Mirjanić je naveo da se u ovoj godini očekuje veća proizvodnja nego prethodnih godina.

“Očekujemo da će obim proizvodnje ili dohodovni odnos biti veći za 10 do 15 odsto u odnosu na prethodne godine. Procjenjujemo da ćemo ove godine imati više od 1,5 milijardi KM vrijednosti obima proizvodnje po tržišnim i tekućim cijenama u ovoj godini, što je znatno više u odnosu na proteklih nekoliko godina”, rekao je Mirjanić.

Kada se tome doda vrijednost proizvodnje u prehrambenoj industriji od 950 miliona KM, kaže Mirjanić, onda to čini 2,5 milijarde KM obima i prihoda, što je više od 10 odsto ukupnog duštvenog proizvoda kojeg stvara privreda i uslužne djelatnosti Republike Srpske.

On je naglasio da je Republika Srpska učinila veliki napor da materijalno bude podržana primarna i prehrambena proizvodnja.

“I ove godine ćemo ispoštovati odluku Narodne skupštine Srpske da bude plasirano 60 miliona KM za posticaj poljoprivredne proizvodnje. Osim toga, Investiciono-razvojnoj banci na raspolaganju je 65 miliona KM za potrebe naših privrednih subjekata, bilo da je riječ o tekućoj proizvodnji ili o ulaganju u dugoročne investicije”, rekao je Mirjanić.

On je naveo da Republika Srpska ima i više od 15 miliona KM koji su na osnovu međunarodnih projekata dostupni ne samo poljoprivrednim proizvođačima, nego i akterima ruralnog razvoja.

“Ove godine je za vodoprivredne aktivnosti usmjereno 40 miliona KM. Tako da kada sve saberemo, ove godine imamo ulaganja 180 miliona po različitim projektima”, rekao je Mirjanić.

On je izrazio uvjerenje da će sve ovo biti ostvareno do kraja godine, te da će naredne godine biti otvoreno još nekoliko pitanja kada je riječ o interesu agrarnog sektora.

“Riječ je o spoljno-trgovinskim poslovanjima i zaštiti domaće proizvodnje, jer bez urađenja ovog segmenta nijedan privredni subjekat ili grana u Srpskoj ili u BiH, neće imati uređen ambijent za poslovanje”, rekao je Mirjanić.

Sajam se održava na Agrotržnom centru “Knez Ivo od Semberije”, na 5.500 metara kvadratnih otvorenog i zatvorenog prostora izloženi su poljoprivredna mehanizacija i oprema, prehrambeni proizvodi, sjemenska roba, sredstva za zaštitu bilja, stočna hrana i aditivi.

U okviru sajma biće organizovana naučno-stručna savjetovanja, javne tribine o poljoprivredi i komercijalne prezentacije. (Srna)