U BiH neobrađeno milion hektara oranica!

0

Dok svake godine uvezemo količine povrća i žitarica čija se vrijednost mjeri stotinama miliona KM, u BiH je neobrađeno više od milion hektara poljoprivrednog zemljišta, piše blic.rs.

Posebno zabrinjava činjenica da je u RS svake godine sve manje oraničnih površina, što potvrđuje podatak da je deceniju unazad iščezlo skoro 20.000 hektara njiva i bašta. Analiza Zavoda za statistiku RS pokazuje da su, naime, ove površine 2006. godine pokrivale 596.000, a lane 577.000 hektara.

Poljoprivrednici od svojih njiva ruke dižu prvenstveno radi visoke cijene obrade zemlje, te nemogućnosti da, zbog jeftinih roba iz uvoza i nepostojanja zaštitne domaće politike, prodaju ono što su uzgojili. Svjesni su da je zemlja resurs koji bi, u slučaju veće iskorištenosti, mogao i trebao biti mehanizam za zaustavljanje nekontrolisanog uvoza hrane, ali su izgubili vjeru da će se to bar u skorijoj budućnosti desiti.

Lani uvezeno žitarica za 244 miliona KM

A situacija u ovom pogledu je takva da smo 2013., prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, uvezli 210,1 milion, a prošle godine 244 miliona KM žitarica. S druge strane, prošle godine smo ovih poljoprivrednih kultura izvezli tek 34,4 miliona KM ili čak sedam puta manje u odnosu na vrednost uvoza.

“Podatak do kojeg smo došli da je u BiH čak milion hektara zemljišta neobrađeno, dovoljno govori o tome kojim putem ide naša poljoprivreda. Proporcionalno smanjenju oraničnih površina, smanjuje se i broj ratara, koji mahom napuštaju sela. Odlaze u gradove, po cijenu da će raditi na crno, za minimalac ili osrednju platicu, jer im je ona, ipak, sigurnija nego da nastave da se bave zemljoradnjom”, naglašava Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, za EuroBlic. Upozorava da ovakva praksa, međutim, ide u korist uvoza koji je, ionako, uzeo danak domaćoj ekonomiji.

I stočara je sve manje

Iz Udruženja stočara RS upozoravaju da je od 2010. godine broj poljoprivrednika u Republici Srpskoj sa 70.000 pao na 20.000.

“U proteklih šest godina broj mljekara je sa 12.000 smanjen na svega 4.500. To dovoljno govori u prilog činjenici da je situacija u poljoprivredi prilično teška i da jedva opstajemo. U Republici Srpskoj je, očigledno, sve manje onih koji žele da se bave poljoprivredom”, ističe predsjednik ovog udruženja Vladimir Usorac.