U bh. kompanijama vakcinacija poželjna, no sve je na dobrovoljnoj osnovi

0

Vakcinacija protiv koronavirusa jedini je put izlaska iz pandemije, slažu se svi svjetski stručnjaci. No kako proces vakcinacije ne teče jednako brzo i uspješno svugdje u svijetu, brojne su svjetske vlade počele uvoditi različita ograničenja za one koji nisu vakcinisani.

Nemali broj kompanija širom svijeta uslovio je takođe svoje uposlenike vakcinisanjem protiv Covid 19 te zaprijetio otkazima ili smanjenjem plate onima koji to ne budu željeli učiniti.

U Bosni i Hercegovini još uvijek nisu uvedene restriktivne mjere za nevakcinisane, iako se u Federaciji BiH nedavno govorilo kako se one razmatraju.

I u bh. kompanijama proces vakcinacije, iako preporučen i željno iščekivan, teče na dobrovoljnoj osnovi i bez ikakvih uslovljavanja.

Međunarodni aerodrom Sarajevo jedna je od kompanija koja je organizovala vakcinaciju radnika i ona je označena kao prioritetna aktivnost.

– Međunarodni aerodrom Sarajevo kao društveno odgovorna kompanija pridružio se brojnim javnim preduzećima koja su provela proces vakcinancije među zainteresovanim radnicima. Svjesni važnosti vakcinacije protiv COVID 19, posebno zbog činjenice da su naši radnici prvi koji dolaze u kontakt sa putnicima iz svih dijelova svijeta, Uprava aerodroma je ovu aktivnost odredila prioritetnom – rečeno je za BiznisInfo iz sarajevskog aerodroma koji je prošlog mjeseca u saradnji sa inicijativom Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine proveo vakcinaciju radnika koja je naišla na veliki odaziv.

Napominju kako je aerodrom krajem prošle godine osigurao Certifikat Međunarodne organizacije aerodroma (ACI) što je putnicima garant sigurnog zdravstvenog okruženja, posebno u pogledu pandemije koronavirusa. ACI zdravstveni certifikat dokazuje da Međunarodni aerodrom Sarajevo ispunjava sve uslove i kriterije Organizacije međunarodnog civilnog zrakoplovstva u vezi sa higijenom i zdravljem putnika.

– Mi ćemo i dalje nastaviti postupati u skladu sa aktuelnim preporukama Zavoda za javno zdravstvo i  Kriznog štaba, prateći i poštujući epidemiološke mjere koje su na snazi – kažu u sarajevskom aerodromu.

Vakcinacija uposlenih organizovana je i u prostorijama Željeznica Federacije BiH, no restriktivne mjere ni u ovom preduzeću nisu planirane.

– Vakcinacija je organizovana na dobrovoljnoj osnovi i 128 radnika pokazalo je interes za nju. Željeznice FBiH ne vode evidenciju o broju vakcinisanih uposlenika i nismo razmatrali mogućnost uvođenja stimulativnih ili restriktivnih mjera za uposlenike po pitanju primanja vakcine protiv Covida 19 – rečeno je za naš portal iz Željeznica Federacije BiH.

Navode kako su još od početka pandemije Covid 19 u martu 2020. godine, slijedeći preporuke Kriznog štaba FBiH, uveli određene mjere u cilju zaštite svojih uposlenika i putnika.

– U putničkim vozovima koji saobraćaju na našim linijama, kao i u svim prostorima u kojima borave naši uposlenici, uvedene su pojačane higijensko-epidemiološke mjere. Saobraćaj putničkih vozova prema Banjoj Luci i Bihaću je obustavljen. U periodu od novembra 2020. do maja 2021. godine, a na osnovu Naredbe Federalnog ministarstva zdravlja od 04.11.2020. godine, Željeznice FBiH izvršile su reorganizaciju rada Društva s ciljem da se zdravlje uposlenika maksimalno zaštiti, a poslovni procesi uredno odvijaju – kazali su nam.

Još jedan veliki poslodavac odazvao se inicijativi vakcinacije radnika.

– Kao društveno odgovorna kompanija Konzum se odazvao na hvale vrijednu inicijativu Udruženja poslodavaca FBiH o vakcinisanju naših zaposlenika unutar kompanije što je realizovano na dobrovoljnoj osnovi.  Tom prilikom su u upravnoj zgradi Konzuma u Sarajevu vakcinisani zaposlenici iz maloprodajnih objekata, logistike i uprave sa područja Kantona Sarajevo, a u narednom periodu na sličan način ćemo realizovati masovnu vakcinaciju zapsolenika i u drugim poslovnim područjima odnosno kantonima. Masovnom vakcinacijom  želimo podići na viši nivo stepen zaštite zdravlja kako naših zaposlenika, tako i naših kupaca omogućivši im obavljanje svakodnevne kupovine uz visoku razinu zdravstvene sigurnosti – kazao nam je Haris Arnautović, rukovoditelj službe marketinga u Konzumu.

Stav kompanije je da se vakcinacija odvija isključivo na dobrovoljnoj osnovi svakog pojedinca bez stimulativnih mjera ili bilo kakvog vida uslovljavanja.

– Procjenjuje se da nakon realizovane masovne vakcinacije unutar kompanije,  Konzum ima blizu 50%  vakcinisanih zaposlenika.  Samim tim zaštita zdravlja kolektiva podignuta je na višu ljestvicu, a Konzum prodajni objekti su postali mjesto obavljanja kupovine u uz još sigurniji stepen sigurnosti – kazao je Arnautović.

Da se o obaveznoj vakcinaciji kao uslovu za zaposlenje ili rad u BiH još ne razmišlja potvrdili su ranije medijima i predstavnici entitetskih udruženja poslodavaca.

Ova udruženja organizovala su vakcinaciju radnika u kompanijama širom BiH, no kažu kako nametanje obavezne vakcinacije nema uporište u zakonu.

Može i drugačije

Mediji su danas prenijeli kako je predsjednik kompanije „Boksit“ Rajko Dukić naredio zaposlenima u ovoj kompaniji da se vakcinišu, navodeći kako će oni koji to ne urade u najkraćem roku biti isključeni iz radnog procesa.

„Lica koja eventualno nisu vakcinisana obavezna su da to urade, izuzev ukoliko postoje zdravstveni razlozi da ne mogu da se vakcinišu. Lica koja nisu vakcinisana, a to ne urade u najkraćem mogućem roku, biće isključena iz radnog procesa. Preporučuje se treća vakcina, kada bude omogućeno da je zaposleni prime“, naveo je Rajko Dukić u naredbi.