U Belgiji održana 11. međunarodna radionica o Fiber optičkim tehnologijama u pristupnim mrežama FOAN2023

0

U dane 30 i 31 oktobara, u nevjerovatno lijepom belgijskom gradu Gentu održana je 11. međunarodna radionica o Fiber optičkim tehnologijama u pristupnim mrežama-FOAN2023.

Nakon 10 uspješnih radionica u različitim gradovima Europe (Moskva – 2010, Budimpešta – 2011, St. Petersburg – 2012 Brno – 2015, Lisabon – 2016, Minhen – 2017, Sarajevo – 2019, Ljubljana – 2021 i Valensija – 2022), te jednom u Aziji (Almaty – 2013), učesnici radionice i ove godine nastavlja ju rad sa motom: dođi, nauči, podijeli, upoznaj i uživaj Gent (Come, Learn, Share, Meet and Enjoy Gent).

Autori prijavljenih radova dolaze iz 25 zemalja svijeta, 80% njih je iz Europe. Organizatori su ponosni na autore iz Japana, Kine, Tajvana, Malezije, Senegala i Armenije, čime se u potpunosti opravdava naziv međunarodna radionica.

Na slici Bosanac, Slovenac, Japanac, Tajvanac i Amerikanac

Utemeljitelj i predsjednik svih dosadašnjih FOAN radionica je državljani Bosne i Hercegovine, koji živi i radi u Sarajevu, prof. dr Edvin Škaljo, predsjednik EAT sekcije inženjera, potpredsjednik Inženjerske komore FBiH koja djeluje u okviru Privredne komore FBiH.

Upravo ovaj podatak, da dr Škaljo živi i radi u Sarajevu, može i treba biti poruka mladima da se svjetski projekti mogu osnovati i uspješno voditi iz naše domovine. Dr. Škaljo je znanje stekao na bosanskohercegovačkim univerzitetima: Banja Luka, Sarajevo i Tuzla, a praktično iskustvo, što mu dozvoljava da stane pred desetine svjetskih autoriteta u fiber optičkim tehnologijama već 11 puta, stekao je učestvujući u intenzivnoj obnovi devastirane infrastrukture 90-ih godina.    

Radionica je tehnički podržana od strane IEEE Photonics Society BENELUX i već pomenute Privredne/gospodarske komore FBiH.

Ove godine selektovano 25 referata

Svaki rad koji je se prezentuje na FOAN2023 prošao je strogi pregled (engl. peer review) od najmanje tri člana tehničko programskog odbora, tako odabrani radovi će kao i prethodnih godina biti objavljeni u relevantnim naučnim bazama kao što je IEEE Xplore, Web of Science, Scopus i dr, nekoliko renomiranih stručnih i naučnih časopisa prati radionicu FOAN i objavljuje proširene verzije tih radova.

Ove godine od selektovanih 25 referata izdvajamo:

  • demonstraciju pasivne optičke mreže na brzino od 100 Gb/s od strane Fraunhofer instituta iz Berlina koji je jedan od vodeći svjetski institut u fiber optičkim i mobilnim mrežama, budžet ovog instituta iznosi 3 milijarde eura;
  • Prezentacija uticaja energetske krize na mrežne arhitekture od strane T-2 Slovenija; zatim o uticaju EU regulative u polju sajber sigurnosti od strane kompanije Aphaia, sa sjedištem u Londonu;
  • u program je uključena i  jedna fantastična prezentacija koja objašnjava put od teorije u fiber optičkim senzorima do industrijske primjene, od strane belgijske kompanije FBGS International:
  • Na radionici se moglo čuti o trenutnim i budućim mogućostima kablovskih mreža baziranih na koaksijalnom kablu;
  • zatim prezentacija projekta tajvanske istraživačke grupe o rješenjima za brze komunikacije za potrebe 5 i 6G mreže  itd.

Ono što krasi FOAN radionice je druženje koje je u skladu sa našom izrekom “ko se jednom napije vode ..”, tako  je i sa FOAN-om, ko jednom prisustvuje FOAN-u ostaje stalno uz nas stalno uz FOAN.