U Banovićima otvoren novi proizvodni pogon, stiže i Bingo

0

Kompanija za obradu i promet stakla „Termoglas“ u Banovićima obilježila je 20. godišnjicu uspješnog poslovanja otvaranjem novog pogona.

Vlasnik Termoglasa Mehmed Alispahić prije 20 godina započeo je poslovanje u podrumu kuće sa tek tri uposlenika, a danas je vlasnik jedne od najuspješnijih kompanija za obradu stakla u BiH koja danas zapošljava 110 radnika.

Novi prostor obuhvata površinu od oko 37.000 metara kvadratnih, a proizvodni prostor prostire se na oko 10 hiljada m2.

– Bili smo dislocirani na dva mjesta, a ovim smo uspjeli da povežemo našu proizvodnju. Dodatno smo povećali i naše proizvodne kapacitete i nabavili novu tehnologiju – dodao je Alispahić.

Pogon koji je danas zvanično pušten u rad opremljen je najsavremenijom opremom i prema svjetskim standardima, a u planu je povećanje proizvodnje i širenje asortimana proizvoda, rečeno je na ceremoniji otvaranja kojoj je prisustvovao i  općinski načelnik dr. Bego Gutić.

– Ovo je prilika da se pokaže i drugim investitorima da Općina Banovići mijenja svoj odnos prema privatnom sektoru, prema poduzetnicima i evo koristim priliku da i druge privrednike pozovem da i oni krenu putem Termoglasa, putem Binga i da počnu ulagati na području općine Banovići – kazao je načelnik Gutić.

On je naglasio da su Banovići općina čija se kompletna privreda zasniva na Rudniku i da je došlo vrijeme da se postepeno moraju početi tražiti alternative i mijenjati krvna sliku privrede Banovića.

Poziv novim investitorima

– Uvođenjem Termoglasa, otvaranjem Binga koje je planirano do kraja godine i uz još nekoliko najava da bi u Poslovnoj zoni uskoro mogla biti izgrađena pilićara, polako se počinje mijenjati krvna slika  privrede Banovići, odnosno polahko se počinje živjeti i od drugih grana privrede, kao što je proizvodnja stakla, uslužne djelatnosti, proizvodnje hrane i druge djelatnosti – naveo je načelnik Gutić.

Kompanija Termoglas je osnovana sa sjedištem u Živionicama sa jedinom djelatnosti obrada i promet stakla. Od 2018. godine posluje na području Sarajeva, a odnedavno i u Banovićima.

Ima široku lepezu proizvoda od stakla koji se koriste u oblastima idustrije, građevinarstva, prozori i vrata, staklene fasade, staklo za kuhinje, staklo za interijere, staklo za industriju namještaja, te otprilike 70 posto proizvodnje je za izvoz što direktno, što indirektno preko kooperanata.

D.S.