U Banovićima će se graditi najjača solarna elektrana u BiH

0

U Banovićima bi početkom naredne godine trebala početi gradnja solarne elektrane jačine do deset megavata, što će biti prvi takav objekat u Tuzlanskom kantonu, ali i najjača elektrana tog tipa u Bosni i Hercegovini.

Partneri u projektu su Elektroprivreda Bosne i Hercegovine i Općina Banovići, a radovi na izgradnji solarne elektrane trebali bi trajati oko 18 mjeseci.

– Pregovori su u završnoj fazi i ostalo je da usaglasimo još dvije tačke. Očekujem da možda već naredne sedmice stavimo potpise. Općina Banovići, na području mjesne zajednice Banovići Selo, daje zemljište površine 100 hiljada metara kvadratnih, a ostatak investicije je na Elektroprivredi BiH – kazao je za Faktor načelnik Banovića Bego Gutić.

Sastanak s ministrom

Inače, projekat izgradnje fotonaponske elektrane u Banovićima i stanje u Rudniku mrkog uglja Banovići te njegovo poslovanje bile su teme razgovora federalnog ministra energetike, industrije i rudarstva Nermina Džindića sa općinskim načelnikom dr. Begom Gutićem i Upravom banovićkog rudnika.

Načelnik Gutić informisao je ministra Džindića u kojoj je fazi realizacija projekta izgradnje fotonaponske stanice u Banovićima koja će biti prva na ovom području, saopćeno je iz Općine Banovići.

Kazao je kako se projekat realizuje zajedno sa Elektroprivredom Bosne i Hercegovine i da je u finalnoj fazi potpisivanje ugovora.

„Ovo je pozitivna priča i Banovići mogu da budu primjer kako se u rudarskim sredinama treba razmišljati o alternativnoj proizvodnji električne energije“, kazao je ministar Džindić te dodao da je veoma bitno okretati se obnovljivim izvorima energije, ali da je energija proizvedena iz uglja i dalje ne zamjenljiva.

Podsjetimo, Općina Banovići i Elektroprivreda BiH započeli su početkom ove godine pregovore o izgradnji solarne elektrane na lokalitetu Selo II – MZ Banovići Selo, na prostoru površine 100 hiljada metara kvadratnih.

Tada je rečeno kako bi izgradnjom solarne elektrane Banovići bili među prvim u Tuzlanskom kantonu koji će početi koristiti obnovljive izvore energije (tzv. održivu ili zelenu energiju).

Podrška za RMU Banovići

Načelnik Gutić i ministar Džindić su se u svom razgovoru dotakli i RMU Banovići. Imajući u vidu da se radi o rudniku od posebnog značaja za Federaciju i Elektroprivredu BiH, načelnik je zamolio resornog ministra da se nađe razumjevanja kada je u pitanju podrška ovom privrednom kolektivu, ako ništa da se bar na ravnopravan način tretira sa ostalim rudnicima u Federaciji.

Prema riječima ministra Džindića Vlada je zainteresirana da RMU  Banovići nastavi uspješno raditi, jer je on stub energetskog sektora Federacije i kao takav će se od strane Vlade i tretirati. Izrazio je svoje zadovoljsto trenutnim stanjem u Rudniku, rezultatima rada i poslovanja u tekućoj godini, o čemu je upoznat od strane Uprave.

D.S.