U avgustu počinje s radom tvornicu za preradu paradajza u Mostaru

0

Tvornica koja će vratiti poljoprivrednu proizvodnju u Hercegovinu na nivo koji zaslužuje, dobila je prvi od nekoliko savremenih strojeva za preradu, a početak prerade paradajza najavljuje se već u avgustu, piše Večernji list BiH.

U srcu Hercegovine, u mostarskom naselju Kruševu, uz cestu koja vodi prema Čitluku, u tvornicu za preradu paradajza firme Marinada svakodnevno dolazi najsavremenija oprema putem koje će se, saznaje Večernji list, već u avgustu prerađivati industrijski paradajz, čiji je urod procijenjen na 4000 tona.

O tehnološkom dosegu nove opreme govori i podatak kako, primjerice, pogon za sušenje može osušiti osam tona paradajza za četiri sata. Jučer je pak tvornicu posjetio i mostarski gradonačelnik Mario Kordić, koji se uvjerio u stepen radova unutar samog objekta.

Kompletnu opremu, odnosno pogone i linije, Marinada d.o.o. je naručila u Republici Hrvatskoj. Glavni isporučitelji opreme su Sinitech Industries d. o. o. Sisak i Euclid d. o. o. Vinkovci. U tvornici će biti instalirano sedam pogona i linija.

Tokom jučerašnjeg dana završeno je montiranje prvog pogona za sušenje voća, povrća i začinskog bilja.

Ostalih šest pogona koji će se montirati do kraja avgusta proizvodit će i pakirati koncentrat paradajza, sušeni paradajz u maslinovom ulju različitim pakiranjima, gotove proizvode na bazi koncentrata paradajza u različitim pakiranjima, gotove proizvode na bazi sušene mljevene paprike u različitim pakiranjima, pelat u limenci u različitim pakiranjima, sjeckani paradajz u limenci u različitim pakiranjima.

Također, bit će moguća proizvodnja džemova, marmelada, ajvara, raznog kiselog programa, programa za salate itd.