U Ahmićima pokrenut pogon za preradu i pakovanje voća i povrća

0

Turska agencija sa saradnju i koordinaciju (TIKA) realizovala je još jedan projekat podrške ruralnom razvoju u Bosni i Hercegovini, a riječ je o pogonu za preradu i pakovanje voća i povrća u Ahmićima kod Viteza, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru pomenutog projekta je na zemljištu Udruženja žena “Ahmićanke” uspostavljena linija za proizvodnju voćnih sokova kapaciteta 50 litara na sat.

U saopćenju iz TIKA-e navode kako su zahvaljujući ovom projektu žene iz Ahmića, među kojima su i žene žrtve rata, uključene u proizvodnju i omogućeno im je ekonomsko osnaživanje. Time će u kratkom roku na siguran način moći proizvesti visokokvalitetne domaće proizvode.

Članice povratničkog Udruženja “Ahmićanke“ osnovanog 2006. godine će zahvaljući podršci TIKA-e i doniranoj opremi imati mogućnost da sa sopstvenom etiketom plasiraju proizvode u većim gradovima.

Predsjednica udruženja Tahiba Ahmić zahvalila je TIKA-i i Republici Turskoj za podršku. Poručila je kako je ovaj projekat veoma značajan za brojne porodice u Ahmićima, iz razloga što voće i povrće koje proizvode neće propadati jer će biti plasirano na tržište.