U 2017. na prodaju i akcije Ljubije, Krajinapetrola, Glasa Srpske…

0

Vlada RS u ovoj godini planira da proda svoje udjele u 21 preduzeću, pokazuje plan privatizacije državnog kapitala, koji je sačinila Investiciono-razvojna banka (IRB) RS.

Među preduzećima sa liste za privatizaciju nalaze se četiri koja su u stoodstotnom državnom vlasništvu – “Drvna industrija” iz Vlasenice, “Novi mermeri” iz Šekovića, “Novi auto-dijelovi” iz Rudog i “Nova tvornica prečistača” iz Rogatice.

U planu privatizacije, koji je IRB RS proslijedila nadležnim ministarstvima, nalazi se i “Nova Borja” iz Teslića i “Nova Romanija” sa Sokoca, gdje Srpska ima 92,63, odnosno 70,46 odsto vlasništva, piše Glasa Srpske.

Planom je obuhvaćen i Rudnik željezne rude “Ljubija” iz Prijedora čija je prodaja počela još prošle godine, ali je odluka o prodaji za 64,9 odsto akcija više puta odgađana zbog političkih nesuglasica. Potencijalnim kupcima biće ponuđene i akcije Fabrike motora za specijalne namjene iz Istočnog Sarajeva gdje RS ima 52,50 odsto vlasničkog udjela i “Krajinapetrola” Banjaluka u kojem je 42,2 odsto državnog vlasništva.

U ostalim preduzećima obuhvaćenim planom privatizacije udio RS je manji od 30 odsto, a riječ je o banjalučkim preduzećima “Central turs”, “Mikroelektrana”, Banjsko-rekreativni centar “Šeher”, “Stočar”, “Čajavec mega” i  “Glas Srpske”.

Na prodaju će biti ponuđene i akcije u preduzećima “Mlinpek” iz Prnjavora, “Razvitak” iz Bijeljine, “Budućnost” iz Šamca, “Unioninvest” iz Istočnog Sarajeva, “Velepromet & RK” iz Šamca i “Sanatron” iz Novog Grada.

Član Udruženja ekonomista RS  – SWOT Predrag Duduković rekao je da se Vlada na prodaju odlučivala zbog manjka novca u budžetu i čišćenja svog portfelja.

– To je jedan od načina da dođe do priliva novca u budžetu zbog čega će Vlada nastojati da u što većoj mjeri proda kapital u preduzećima. Vjerovatno će atraktivnija preduzeća i ona koja dobro stoje odmah naći kupca, dok će akcije ostalih biti teže prodati – kaže Duduković i dodaje da prodaja može da donese dvostruku korist, odnosno novac u budžet i postavljanje preduzeća na noge.

Dosadašnja praksa pokazala je, međutim, da za preduzeća koja su ostala neprivatizovana i u kojima RS ima manjinske udjele nema prevelikog interesa. Fondovi kojima upravlja IRB su samostalno i u paketu sa Penzijskim rezervnim fondom RS konstantno nudili akcije na prodaju, ali su imali skroman učinak.

Manje problema

Predrag Duduković očekuje i da sadašnji talas privatizacije preduzeća neće biti loš kao onaj poslije rata.

– Dobro znamo kakve je rezultate dala postratna privatizacija, kako se dolazilo do preduzeća i za koliko novca – kazao je Duduković.