Tvorac meldonijuma: Lijek nije doping

0

Šokantna vijest da je poznata ruska teniserka Marija Šarapova priznala da je koristila zabranjeni preparat uzbudila je ne samo ovdašnje ljubitelje sporta već i političare, pa će se o dopingu raspravljati u ruskom parlamentu.

Agencije su javile da je meldonijum koristila ne samo Šarapova, već i odbojkaški reprezentativac Aleksandar Markin, dizači tegova, kao i više šampiona u zimskim sportovima.

Svi oni mogu da zaborave na Olimpijske igre i razna takmičenja narednih godina.

Višestruka namjena

Dopisnik “Novosti” u Moskvi se uvjerio da se taj lijek može kupiti u bilo kojoj apoteci za 300 rubalja, što je manje od 4 eura.

Meldonijum je izmislio hemičar iz Letonije Ivar Kalvinš (69), koji je završio univerzitet u Rigi. Doktorirao je na Hemijskom fakultetu u Lenjingradu 1985, a od 1996. radi u Institutu organskih sinteza u Rigi. Preparat je napravljen kao lijek za probleme sa srcem zbog tromboza, sklerotičnih promjena i slično. Sportisti ga koriste poslije vrlo napornih treninga.

Akademik kategorički kaže da su besmislice to da je preparat pravljen u vojne svrhe.

Sukob na tržištu lijekova

Ugledni hemičar Kalvinš smatra da je kampanju protiv preparata pokrenuo lobi proizvođača karnitida, koji takođe stimulišu metaboličke procese u organizmu. Upravo karnitidi su najčešći dodatak ishrani koji koriste bodibilderi i drugi sportisti.

Akademik Kalvinš i njegovi saradnici odavno govore da karnitidi nisu bezopasni. Pronalazač meldonijuma ponavlja da njegov preparat nije doping, već samo štiti srce od preopterećenja.

“Svi oni koji pišu o meldonijumu kao dopingu svjesno ili nesvjesno učestvuju u političkim igrama u koje su se uključili i lobisti iz farmaceutske industrije”, poručuje Kalvinš.

Kazne od 2 do 4 godine

Meldonijum ili mildronat je stavljen na spisak zabranjenih sredstava od 1. januara 2016, poslije istraživanja laboratorije u Kelnu.

Od testiranih 8.320 sportista, tragovi meldonijuma bili su prisutni u mokraći 182 sportista.

Svjetska antidoping agencija je ocijenila da je meldonijum u klasi hormona koji utiču na metabolizam. Oni koji ga upotrebljavaju mogu biti diskvalifikovani na 4 godine. Sportisti koji dokažu da su uzimali taj preparat iz zdravstvenih razloga, a ne kao doping, mogu biti odstranjeni sa sportskih terena na 2 godine.

Rusi bili za zabranu

Meldonijum se u organizmu razgrađuje za 12 sati, ali je potrebno nekoliko dana da sve njegove čestice izađu iz organizma.

Interesantno je da su predstavnici Rusije bili za to da se taj preparat stavi na listu nedozvoljenih.

Meldonijum poboljšava rad metabolizma i ćelijama kompenzuje nedostatak kiseonika pri fizičkim naporima. On štiti srce, ali ne povećava energiju u tijelu sportiste.