Tuzlanski kanton želi njemačke investicije

0

S ciljem unapređenja saradnje bh. privrednih subjekata sa privrednicima iz Njemačke, te kako bi ukazala na neophodnost poboljšanja poslovnog ambijenta u cilju privlačenja stranih investicija, u Tuzli je danas organizovan regionalni poslovni događaj.

Događaj su organizovali Vlada Tuzlanskog kantona, Udruženje za unapređenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa i Predstavništvo njemačke privrede u BiH, u saradnji sa ProCredit bankom.

Ovime su u Tuzli, prvi put na jednom mjestu, okupljeni uspješni privrednici, koji imaju pozitivna poslovna iskustva s njemačkom privredom i privrednici koji imaju interes za ovu vrstu saradnje, predstavnici ProCredit banke i Vlade TK-a. Konačan cilj je kreirati nove uspješne poslovne priče, koje će generirati privredu kako TK-a, tako i Bosne i Hercegovine.

– Današnjim konferencijskim susretom sa našim partnerima, predstavnicima njemačke privrede u BiH, mi zapravo zajedno otvaramo perspektivu jačanja poslovne i investicijske klime u Tuzlanskom kantonu. Drago nam je da su naši partneri prepoznali snažan privredni potencijal TK-a i to je razlog zašto su oni ovdje, a mi ćemo kao Vlada ponuditi razloge zašto bi oni i njihovi poslovni partneri iz Njemačke, trebali ovdje investirati. U pitanju su duga industrijska tradicija, konkurentna radna snaga, geostrateški položaj i solidno razvijena poduzetnička infrastruktura – kazao je premijer TK-a Kadrija Hodžić.

Dodao je da Vlada TK-a ima namjeru da umrežavanjem domaćih privrednika sa poslovnim subjektima van BiH osnaži protok ideja i tehnologija, menadžerskog znanja, a sve s ciljem pospješivanja privrednog rasta, zaposlenosti i opće blagodati svih stanovnika TK-a.

Njemačka privreda je najveći poslovni partner bh. privredi i to je država sa kojom BiH ima pozitivan vanjskotrgovinski omjer.

– Naša je želja da potaknemo domaće kompanije i lokalne zajednice, da poboljšamo saradnju bh. i njemačke privrede, da našim kompanijama pomognemo da se nametnu kompanijama u Njemačkoj, te da usvoje određene standarde koji su neophodni za izlazak na ovo zahtjevno zapadnoevropsko tržište. Imajući u vidu naše dugogodišnje radno iskustvo i saradnju sa njemačkim kompanijama, kao i opredjeljenje njemačke privrede da svoje opskrbne lance osigura na području Evrope i regiona, smatramo da možemo pomoći našoj privredi da iskoristi ovu šansu – kazao je predsjednik Udruženja za unaprjeđenje njemačko-bosanskohercegovačkih privrednih odnosa i direktor kompanije Mann+Hummel Mahmut Galijašević.

Dodao je da je tendencija evropske privrede ka regionalnizaciji poslovnih odnosa prilika za intenzivniji razvoj i kvalitetnije prisustvo bh. kompanija na evropskom tržištu.

Današnji susreti su kroz prezentaciju uspješnih primjera, panel diskusiju i poslovno umrežavanje, prilika da se privrednici međusobno susretnu, upoznaju, te prezentiraju svoje mogućnosti, potrebe i ponudu, a što bi trebalo doprinijeti stvaranju kvalitetne privredne mreže, ali i podloge i platforme za strane investicije.

– S obzirom na to da je i ProCredit banka već dvije decenije predstavnik njemačkog kapitala u BiH, uz naša iskustva danas smo prezentirali i našu paletu usluga. Skoro 90 posto onoga što radimo jeste pružanje finansijskih usluga malim i srednjim preduzećima uz specijalizaciju za različite vrste investicija i prepoznati smo upravo po ovim saradnjama koje dugo, uspješno i dosljedno njegujemo. Drago nam je da smo danas sa privrednicima u TK otvorili konkretne teme i što ćemo nakon ovoga, siguran sam, zajedno sa našim prijateljima iz Predstavništva njemačke privrede u BiH otvoriti nove poslovne i prilike za investiranje, a koje će donijeti dobro i privrednicima i građanima Tuzlanskog kantona – kazao je predsjednik Uprave ProCredit Bank u BiH Amir Salkanović.