Tuzla: Prezentirane dobre prakse finansiranja malih i srednjih preduzeća

0

U tuzlanskom BIT Centru danas je održan sastanak Partnerske grupe za razvoj sistema i definiranje potreba usluga malim i srednjim preduzećima na području dijela sjeveroistočne BiH, na kojem su predstavljeni rezultati istraživanja o temi Analiza dobrih praksi finansiranja rada, razvoja malih i srednjih preduzeća, prenosi portal Poslovni svijet.

Istraživač dr. sc. Vjekoslav Domljan kazao je da se istraživanje temelji na anketiranju, s jedne strane, preduzeća i poduzetnika, razvojnih agencija, tj. onih koji traže sredstva, a, s druge strane, općina koje nude sredstva kako bi se razmijenila mišljenja i stavovi jednih i drugih.

Ocijenio je da u BiH postoji dobra praksa  inansiranja malih i srednjih preuzeća na lokalnom nivou putem kreditno-garancijskih fondova.

Istakao je da BiH ima stopu rasta bruto domaćeg proizvoda 2,5 do tri posto, ali bi se prema izračunu Svjetske banke mogao povećati za dva posto, ako bi se razvile institucije kapitala i finansijskog tržišta.

Šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti Grada Tuzla Vedran Lakić smatra da su ovakvi sastanci i prezentacije važni za lokalnu zajednicu jer se putem njih dobijaju najnovije informacije lokalnog ekonomskog razvoja s europskog nivoa.

Konsultant iz Hrvatske na ovom projektu Ivan Rimac tvrdi da svaka općina mora znati koji su to poduzetnici na lokalnom nivou koje treba podržavati, dodavši da je ulaskom Hrvatske u EU smanjen obim poticaja od lokalne samouprave.

Sastanak je održan u okviru aktivnosti projekta Partnerstvo za efektivniju implementaciju lokalnog ekonomskog razvoja u sjeveroistočnoj BiH, koji finansira EU, a sprovodi Nezavisni biro za razvoj zajedno s Udruženjima Bosper iz Tuzle, općinama Modriča i Odžak, te Razvojnom agencijom Hrast iz Vinkovaca.