Tuzla: Otvoren prvi centar za robotiku u BiH

0

Bosna i Hercegovina je dobila prvi Centar za robotiku, koji je u srijedu svečano otvoren u tuzlanskom Mejdanu, a osposobljavat će mlade osobe u oblasti programiranja robota i njihovog puštanja u rad.

Investitor i idejni tvorac Centra za robotiku vrijednog milion KM je Bosanac Muamer Babajić, vlasnik njemačke firme “Masterwerk”, koja se bavi konstrukcijom i izradom dijelova za automobilsku i mašinsku industriju, a 2013. godine lepezu djelovanja je upotpunila i robotikom.

“U ovom centru će biti organizirani besplatni treninzi za koje će biti raspisan konkurs”, istaknuo je Babajić, navodeći da će kroz proces obuke biti osposobljeno 68 ljudi.
Cilj ovog projekta je transfer znanja, jer “privrednici mogu kupiti mašinu, ali trebaju je i znati pustiti u rad“, a Babajić je dodao i da se plaćaju veliki iznosi stručnjacima iz inostranstva koji vrše popravke na robotima.

Ambasadorica SR Njemačke u BiH Christine Constanze Hohmann istakla je značaj ovog projekta za budućnost BiH, naglasivši da će mladi u BiH putem ovog jedinstvenog centra prvi put dobiti mogućnost da u Tuzli dobiju visokokvalifikovano znanje.

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić kazao je da će otvorenje Centra za robotiku u Tuzli doprinijeti većoj produktivnosti i konkurentnosti proizvoda kompanija s područja TK i omogućiti im ravnopravan položaj na evropskom i drugim međunarodnim tržištima.

“Suočeni s prijetnjom sve većeg odlaska mladih i stručnih kadrova, u ovom i sličnim projektima vidimo šansu za osnaživanje kadrova i stvaranje novih prilika za zapošljavanje, ali i privlačenje domaćih i stranih investitora”, zaključio je premijer Gutić.

Ministar razvoja i poduzetništva TK-a Nermin Hodžić ocijenio je da uspostavljanje Centra za robotiku na području Tuzlanskog kantona predstavlja prekretnicu u razvoju ovog kantona, omogućavajući privredi i obrazovnom sistemu bolju konekciju i saradnju s tržištem rada.

“Ovakav moderan Centar predstavlja ne samo transfer tehnologije i znanja nego i priliku za mlade”, poručio je Hodžić, ocijenivši da su privrednici s područja Tuzlanskog kantona najbolji ambasadori BiH u Evropskoj uniji.