Tuzla će izgraditi 12 zgrada sa 210 stanova za socijalno ugrožene

0

Gradsko vijeće Tuzla na sjednici jednoglasno je usvojilo Strategiju neprofitnog socijalnog stanovanja Grada Tuzla za period 2017.- 2021. godina, prema kojem je planirana gradnja 210 stambenih jedinica

Usvojen je i Lokalni plan socijalne inkluzije raseljenih osoba i povratnika u gradu Tuzla.

Prema ovoj Strategiji, u Tuzli će se graditi 12 stambenih objekata za socijalno ugrožene građane, i to na tri lokacije: Miladije, Ši Selo i Solina.

Predstavljena je i Informacija o realizaciji projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, u toku građevinske sezone 2016. godine.

„Mi smo do sada izgradili 26 socijalnih, društvenih stanova, u kojima su korisnici već smješteni. Zgrada izgrađena u Ši Selu, u svom sastavu ima i prostorije za mjesnu zajednicu i za ambulantu. Usvajanje ove Strategije je preduslov za dobijanje sredstava za izgradnju još 210 novih stambenih jedinica, koje će biti korištene po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja˝, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Grad Tuzla lider u ovoj oblasti

Prema njegovim riječima, Grad Tuzla je već obezbijedio lokacije i radi se na obezbjeđenju potrebne urbanističko-tehničke dokumnetacije, a kako bi uštedili, nisu angažovali druge firme da izrade projekte, nego je Zavod za urbanizam Grada Tuzla radio na izradi projekata.

Nakon što se na sjednici Gradskog vijeća usvoje Strategija neprofitnog socijalnog stanovanja Grada Tuzla 2017-2021 godina i Lokalni akcioni plan socijalne inkluzije raseljenih lica i povratnika u gradu Tuzla, i kako jedan po jedan projekat bude spreman, krenuće se u gradnju prvih stambenih jedinica, jer su sredstva već obezbjeđena.

Ukupna vrijednost  izgradnje svih 210 stambenih jedinica je oko 18 miliona KM, od čega su 12 miliona donatorska sredstva (EU, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica).

Sufinansiranje Grada Tuzla se procjenjuje na oko šest miliona KM, a uglavnom se odnosi na zemljište, komunalnu infrastrukturu i obezbjeđenje urbanističko-tehničke dokumentacije.

Planirana prateća socijalna infrastruktura u skladu sa potrebama: ambulante, prostorije mjesnih zajednica, obdaništa, dječija igrališta

˝Grad Tuzla će biti lider u ovoj oblasti, bićemo prvi u BiH koji imamo Strategiju neprofitnog socijalnog stanovanja i odmah ćemo krenuti u realizaciju cilja od novih 210 stambenih jedinica u naseljima Miladije (foto od 2 do 5), Solina (foto od 6 do11) i Ši Selo. I u ovim naseljima je planirana prateća socijalna infrastruktura u skladu sa potrebama: ambulante, prostorije mjesnih zajednica, obdaništa, dječija igrališta i sve ono drugo što bude potrebno˝, istakao je Imamović.

(Izvor: tip.ba)