Turski konzorcij želi kupiti Philipsov odjel

0

Grupa turskih poslovnih udruženja želi kupiti odjel za uređaje za domaćinstvo nizozemskog proizvođača opreme za zdravstvenu zaštitu Philips, objavio je u petak turski list Sabah.

Philips je u januaru najavio da želi odvojiti sektor kućanskih aparata u kojem proizvodi usisivače i aparate za kafu i koji je prošle godine ostvario prodaju od 2,6 milijardi dolara.

Portparol Steve Klink rekao je da je kompanija još uvijek u procesu razdvajanja operacija, proces za koji se očekuje da traje 12-18 mjeseci.

“Očekujem da će razgovori sa potencijalnim kupcima početi nakon ljeta”, kazao je on, prenosi turski Daily Sabah.

Turska grupa uključuje pet vodećih organizacija u poslovnom svijetu: Odbor za ekonomske odnose sa inostranstvom (DEİK), Skupštinu izvoznika TİM, Sindikat komora i robnih razmjena (TOBB) i poslovna udruženja TUSİAD i MUSİAD.

Ekonomski model

“Mi kao Turska smo najmoćnija zemlja u proizvodnji između Njemačke i Kine. Stoga turski poslovni svijet mora stvoriti ekonomski model koji formira konzorcijume i kupuje svjetske brendove “, rekao je član uprave DEİK-a Murat Kolbaşı.

Turska ima tržište malih kućanskih aparata od milijardu dolara, dok na svjetskom tržištu postoji 10.300 malih brendova kućanskih aparata koji vrijede 100 milijardi dolara.

Kolbaşı je rekao da je među njima najveći Philipsov odjel za uređaje u domačinstvu koji ima promet od 2,3 milijarde eura.

Podršku projektu iskazala je i ministrica trgovine Ruhsar Pekcan.

B. Šutvić