Turski biznismeni: Vrijeme je da spasimo veze sa Evropom

0

Vrijeme je da Turska ponovo uspostavi svoje veze s Evropskom unijom, kazao je Erol Bilecik, predsjednik upravnog odbora Udruženja turskih industrijalaca i biznismena (TUSIAD)

“Ovo je vrijeme da popravimo svoje veze sa Evropom. Moramo poduzeti korake u nastojanju da odmah postignemo ovaj cilj. Ako Turska to učini, stvari će se promijeniti jer Evropa ne želi izgubiti Tursku “, kazao je Bilecik u ponedjeljak, prenijeli su turski mediji.

“Poslovni ljudi s obje strane traže oporavak ovih veza. Ako počnemo poduzimati konstruktivne korake ka približavanju pokretanjem pregovora o prilagođavanju dogovora o Carinskoj uniji,  2018. će biti godina nade i novih početaka “, dodao je.

Bilecik je kazao kako je 2017. godine pokazala činjenicu da Turska “ne može ignorisati Evropu“. Protekla godina pokazala je takođe da je rast domaće potrošnje, bez reformi, doveo do visoke inflacije. Kao rezultat toga, Ankara mora razmišljati o tome što bi trebalo učiniti za bolju ekonomsku perspektivu i učiniti potrebne političke promjene u nadolazećem razdoblju.

“U 2017. smo mogli privući puno više direktnih stranih investicija, umjesto što smo se zadovoljili rastom našeg izvoza. Moramo vidjeti i procijeniti takve prilike i imati to na umu u 2018“, kazao je Bilecik te primijetio da je Evropska unija ušla u razdoblje snažnog rasta.

„Dvije glavne lekcije“

Inflacija u Turskoj dosegnula je 11,92 procenta na kraju 2017, nakon što je tokom cijele godine bila iznad 10 procenata. To je najviša inflacija od 2003. godine.

Bilecik je kazao da je veća inflacija rezultat odricanja od finansijske stabilnosti nauštrb kratkoročno većeg ekonomskog rasta.

“Dvije su glavne lekcije koje možemo naučiti iz godine iza nas. Prije svega, ne možemo ignorisati Evropu. Drugo, plaćamo cijenu rasta baziranog na potrošnji i u nedostatku reformi došli smo do visoke inflacije. Moramo odmah pokrenuti reforme koje će povećati našu konkurentnost i ojačati temelje naše ekonomije. Bez reformi, nastavićemo biti posmatrani kao jedna od najkrhkijih svjetskih ekonomija. To je najveći rizik sa kojim je Turska suočena“, kazao je Bilecik.