Turski biznismen zainteresovan za auto-put Sarajevo-Beograd

0

Ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko izjavio je da je turskom biznismenu koji želi da investira u projekat izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd upućeno zajedničko pismo i da se čeka odgovor.

On je naveo da je riječ o turskom biznismenu koji je spreman da finansira izgradnju 100 kilometara auto-puta.

“Ispruženu ruku ne treba odbijati, pogotovo u vremenima kada nam investitori trebaju više nego ikada. Naš stav je da ova saobraćajnica treba da prolazi kroz oba entiteta”, rekao je Jusko za “Oslobođenje”.

On kaže da u ovom projektu, osim Ministarstva transporta i komunikacija BiH, učestvuju ministarstva Republike Srpske i Federacije BiH.

“Nakon što svi zajedno sjednemo, biće dogovorena izgradnja dionice”, dodao je Jusko.

Govoreći o procesu digitalizacije u BiH, on je podsjetio da je u rekordnom roku završena prva faza i da je signal pušten, te da je u funkciji na područjima Kantona Sarajevo, Mostara i Banjaluke.

“Informacije sa terena govore da je signal dosta kvalitetan i da pokriva one zone za koje se u inicijalnoj fazi nije očekivalo da će biti pokrivene”, istakao je Jusko.

Ministar transporta i komunikacija BiH naveo je da je u toku druga faza i da će uskoro biti raspisan međunarodni tender.

“Cilj nam je da u toku ove godine u potpunosti instaliramo opremu, a da u januaru naredne godine zauvijek ugasimo analogni signal na području BiH”, kaže Jusko.

Paralelno sa ovim, dodao je Jusko, radi se na Politici sektora koja će omogućiti mobilnim operatorima da razvijaju četiri-ge mrežu.

“Ova mreža i digitalna dividenda donosiće na desetine miliona KM u budžet, a koji će dijelom biti usmjereni prema javnim servisima, a dijelom prema izgradnji transportne infrastrukture”, najavio je Jusko. (Srna)