DRŽAVNI UDAR Turska vojska zbacila Erdogana i preuzela vlast

0

11.37.

Turski predsjednik Recep Tajip Erdoan javio se putem CNN Turk i pozvao gradjane da masovno izadju na ulice i aerodrome i sprijece vojsku da preuzme vlast. Vojska poziva gradjane da ostanu u domovima.

Erdoan je najavio da ce i on biti na ulici. On je rekao da je nocasnji napad izvela “paralelna drzava” sto je termin koji on koristi za sljedbenike Fetulaha Gulena.

Erdoan je pozvao naciju na jedinstvo i rekao da nece popustiti pred okupacijom.

11.08.

Turski vojni generalštab upravo je objavio da su preuzeli “potpunu kontrolu nad vladom” širom zemlje, javljaju svjetski mediji.

U saopštenju poslatom mejlom koji je prenijeto na turskim tv kanalima vojska je saopštila da će sve postojeće veze sa inostranstvom biti zadržane kao i da će vladavina zakona ostati prioritet. Njemački mediji javljaju da su neke ministri iz vlade turske uhapšeni.

10,40.

Turska vojska saopćila da je zbacila vladu premijera Redžepa Tajipa Erdogana i preuzela vlast u državi.

Prema dostupnim informacijama, državni udar je izveo dio vojske. Premijer Yildirim je izjavio da sigurnosne snage poduzimaju akciju te da vlada koju je izabrao narod ne može biti zbačena.

Blago rečeno u Turskoj je trenutačno haotična situacija. Vladini zvaničnici tvrde da je samo dio vojske pokušao izvesti državni udar, dok je vojska saopćila da je preuzela punu kontrolu te da su “zadržani” civilni dužnosnici. Istovremeno, civilne vlasti pozivaju narod na ulice. Još uvijek se ne zna gdje je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Turski mediji javljaju da je vojska saopćila kako je predsjednik Erdogan “van zemlje na odmoru”.