Turska otvara “najpametniji” autoput u zemlji dug 330 kilometara

0

Autoput koji povezuje glavni grad Turske Ankaru sa centralnom provincijom Niğde i koji je nazvan “najpametnijim” putem u zemlji otvorit će u petak predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Autoputem će se upravljati iz jedinstvenog komandnog centra a pomoću tehnologije bazirane na sistemu pametnog prevoza vozači će odmah biti obaviještavani o nesrećama i drugim rizičnim okolnostima koje se mogu dogoditi na autoputu.

Autoput Ankara-Niğde dugačak je 330 kilometara, uključujući 275 kilometara autoputa i 55 kilometara pristupnih puteva.

Pametni autoput će gotovo prepoloviti vrijeme putovanja između dvije provincije, smanjujući ga sa četiri sata i 14 minuta na dva sata i 22 minute.

U početku će biti otvorene prva dionica puta duga 105 kilometara i treća dionica duga 57 kilometara. Projektom će se povezati Ankara i provincije Mersin, Adana, Gaziantep, Hatay i Şanlıurfa i tako uštedjeti 12.551 milion litara goriva godišnje, piše turski Daily Sabah, prenosi BiznisInfo.

U okviru projekta, na put je postavljena optička kablovska infrastruktura od 1,3 miliona metara. Takođe, duž autoputa instalirano je 500 senzora prometa, devet meteoroloških mjernih stanica, 208 kamera za otkrivanje nezgoda, 335 pametnih transportnih jedinica za upravljanje te 687 digitalnih servera.

Autoput će 24 sata dnevno biti nadziran od strane tima kontrolnog centra od 15 ljudi. Sistem će se aktivirati u slučaju nesreća, zagušenja u saobraćaju i drugih opasnih situacija. Kada operateri u kontrolnom centru putem kamera dobiju obavijest o incidentima, vozači će o tome biti obaviješteni putem pametnih znakova na ruti.

U okviru izgradnje autoputa izvedeno je pet vijadukata dugih 3.566 metara, 49 mostova u dužini od 2.368 metara,4.506 metara nadvožnjaka i otprilike 131 milion kubnih metara iskopa.

D. Hadžić