Turska očekuje da privuče 50 miliona turista do 2023.

0

Turska ima za cilj privući 50 miliona turista i povećati prihode sektora na 50 milijardi dolara (472,12 milijardi TL) do 2023. godine, izjavio je u utorak ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy.

Turski turizam opao je za 65 posto u 2020., što je poražavajuća brojka, rekao je on.

Ersoy je napomenuo da su Španija i Grčka konkurenti Turskoj u oblasti turizma, ali da su manje pogođene pandemijom, ističući da je nakon teške godine strani turizam u Turskoj posljednjih mjeseci ušao u proces oporavka.

Broj stranaca koji dolaze u Tursku dostigao je maksimum za 21-mjesečni period u julu, što je veliki skok. Zemlja je u julu ugostila više od 4,36 miliona turista, što je za nevjerovatnih 367,5 odsto više nego prije godinu dana kada je stiglo samo 932.927 stranaca, pokazuju podaci Ministarstva kulture i turizma, piše turski Daily Sabah.

U junu je stiglo preko 2 miliona turista, što je više negodvostruko više u odnosu na maj. Zatim se u avgustu broj stranaca koji posjećuju Tursku više nego udvostručio, potpomognut postupnim ublažavanjem ograničenja putovanja širom svijeta zbog korona virusa.

U periodu januar-avgust, u zemlju je ušlo više od 14 miliona stranih posjetilaca, što je porast od 94% u odnosu na isti period prošle godine i pad od 55% u odnosu na 2019.

No iako je turski turizam doživio snažan oporavak u odnosu na prošlu godinu, sa četiri puta većim brojkama u julu – čak 4,36 miliona – on je ostao znatno ispod nivoa prije pandemije.

Ersoy je također napomenuo da postoji obrnuta veza između turske lire i oživljavanja turizma u zemlji.

“Kada lira izgubi dio svoje vrijednosti, izvoz se povećava, a pozitivno utiče i na sektor turizma jer možemo plasirati proizvode višeg kvaliteta po nižim cijenama”, rekao je on. 

D. Hadžić