Turska: Najmanje 200 mrtvih u pokušaju državnog udara

0

Prema pisanju turskih medija, broj mrtvih u sinoćnjem pokušaju državnog udara narastao je na 200. Prema posljednjim informacijama, pokušaj nije uspio a vlada je povratila kontrolu nad vojskom. Broj uhapšenih pripadnika pobunjene frakcije turske vojske veći od 2.000.

Na ulicama Ankare i Istanbula još uvijek traju sukobi dijela vojske koji je pokušao izvesti državni udar i policije, prenose svjetski mediji.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan obratio se naciji putem televizije nakon pokušaja vojnog državnog udara. On je izjavio kako je “sve gotovo” i da će odgovorni žestoko platiti za pokušaj rušenja legitimno izabrane vlasti.

U svom obraćanju kazao je kako je državni udar čin izdaje koji je organizovala manjina unutar vojske koju je planirao očistiti, ali u isto vrijeme da je i “dar od Boga”. Što se tiče vojnika koji su pucali iz zraka, Erdogan je rekao da je turski premijer izdao striktno naređenje da se oni istrijebe.

On je spomenuo i Fethullah Gulen kojeg su mediji doveli u vezu s pokušajem državnog udara ističući da je poznato kako su neki vojnici slušali njegova naređenja. Nadovezao se i da su sva sinoćnja dešavanja pokazala kako je Gulenova organizacija teroristička.

Još jednom je ponovio da se Turska neće predati okupatorima te da će on ostati uz narod. Kabinet predsjednika Turske u Ankari ponovo je u funkciji, a Erdogana su sinoć oko 2:30 sati Turci dočekali na aerodromu u Istanbulu.

“Tursku vode ljudi izabrani voljom 45 miliona ljudi. Mi umijemo da stojimo ispred tenkova”, rekao je on.