Turska i Kosovo uspostavljaju ekonomski komitet

0

Turska i Kosovo potpisali su u utorak u Ankari memorandum o razumijevanju za uspostavljanje Zajedničkog ekonomskog i trgovinskog komiteta (JETCO), prenosi Anadolu.

Turski ministar trgovine Omer Bolat i kosovska ministrica industrije, poduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari razgovarali su o novim mogućnostima trgovine i ulaganja.

“Obim bilateralne trgovine između Turske i Kosova dostigao je 785 miliona dolara 2023. godine, a turske investicije na Kosovu porasle su na 162 miliona dolara“, rekao je Bolat.

Dodao je da je Turska šesti najveći investitor na Kosovu, jer postoje turske građevinske firme koje su do sada pokrenule 30 projekata ukupne vrednosti 1,5 milijardi dolara, kao i inženjerske i konsultantske firme, koje su realizovale 19 projekata u vrijednosti od 9,3 miliona dolara.

“Imali smo priliku da u drugoj polovini godine razgovaramo o poslu koji planiramo da uradimo i koracima koje ćemo poduzeti u cilju razvoja bilateralnih odnosa. Organizovaćemo prvi sastanak JETCO-a na Kosovu do kraja godine, uz učešće jake poslovne zajednice. Naš novi JETCO će nam pružiti novi mehanizam za razvoj privrede dvije zemlje”, rekao je turski ministar.

Hajdari je kazala da je zadovoljna memorandumom o razumijevanju i istaknula brz rast Kosova, napominjući da će njeno ministarstvo nastaviti ulagati napore da dalje unaprijedi partnerstvo sa Turskom.