Turska: Gasno čvorište za Evropu biće pokrenuto u roku od godinu dana

0

Tursko ministarstvo energetike očekuje da će gasno čvorište koje će snabdjevati Evropu tim energentom biti pokrenuto u roku od godinu dana.

Prema riječima ministra energetike Turske Fatiha Domneza, taj projekat je izuzetno važan za zemlje južne Evrope, prenosi TAS S.

“Čvorište gasa je posebno važno za južnu Evropu. U tim zemljama ne pitaju da li će biti čvorišta ili ne, njih zanima kada će početi da radi”, rekao je turski ministar za TV stanicu Haber Global.

Donmez je ranije saopštio da Turska preko čvorišta na svojoj teritoriji može da snabdjeva Evropu sa oko 40 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, koji joj ostaju kao višak od 100 milijardi kubnih metara dobijenih godišnje iz inostranstva.

Turska pregovara sa 15 zemalja koje bi mogle da učestvuju u realizaciji projekta, uključujući Azerbejdžan, Iran i države Persijskog zaliva.

U oktobru 2022. godine predsjednik Rusije Vladimir Putin je predložio stvaranje čvorišta na teritoriji Turske koje bi moglo da preusmjeri ruski gas koji je ranije išao Sjevernim tokom, a Ankara je pozitivno reagovala na tu inicijativu, podsjeća ruska agencija. (Tanjug)